Microfact, xFact – Exportul datelor pentru preluarea acestora în diverse programe de contabilitate

Microfact, xFact – Exportul datelor pentru preluarea acestora în diverse programe de contabilitate

Odată cu mărirea numărului de utilizatori a apărut și cerința ca documentele întocmite  cu programele noastre de facturare să potă fi preluate în diversele programel de contabilitate.

Bineînțeles că nu era posibil să facem câte o procedură de export pentru fiecare program de acest gen existent pe piață, în fond vorbim despre sute sau poate chiar mii de programe diferite de contabilitate.

De aceea am preferat să implementăm o procedurtă de export “universală” cu ajutorul căreia datele să fie exportate într-un format cât mai simplu, care să fie înțeles de oricine.

Este vorba despre formatul XML.

Am preferat exportul în formatul XML pentru că un fișier în acest format poate fi citit fără a fi nevoie de un program specializat, putându-se folosi în acest scop orice editor de text, chiar și notepad.

Un alt lucru care a determinat alegerea acestui format este că un xml poate fi înțeles de către oricine.

Asta înseamnă că dacă cineva a putut să facă un program de contabilitate înseamnă că sigur va înțelege și datele din fișierul nostru de export, fără nici un fel de explicații suplimentare.

text-separator-22

Pentru a exporta datele operate într-o anumiță perioadă nu trebuie decât să accesăm opțiunea Configurare->Configurare 2->Export date pentru alte programe (1).

Selectăm intervalul dorit (2), selectăm și locul unde dorim să salvăm datele exportate și click pe export.

scree2

In folderul selectat anterior vom găsi 3 fișiere cu date, avize.xml, care cuprinde date la avizele emise, facturi.xml, care cuprinde facturile emise și incasari.xml cu, cine ar fi crezut, încasări.

Dacă în intervalul ales nu au fost înregistrate operațiuni de un anumit tip fișierul respectiv va fi gol.

Structura datelor din cele 3 fișiere este mai mult decât evidentă, iar în pozele de mai jos puteți vedea corespondență diverselor secțiuni ale unei facturi cu secțiuniile din fișierul xml corespunzător:

factura

poza2b

Fișierul corespunzător avizelor de expediție (avize.xml) este identic ca structură cu cel cuprinzând facturile.

In pozele de mai jos este o imagine a unei chitanțe și a fișierului xml corespunzător, nici aici, din câte se poate observa nu mai este nevoie de nici o explicație:

chitanta

xml_chit