Windows Defender SmartScreen

Windows Defender SmartScreen

 

Nu este ceva chiar ceva foarte nou, poate chiar ați văzut deja această avertizare: Windows ți-a protejat PC-ul. Windows Defender a împiedicat pornirea unei aplicații necunoscute.

w1

Dacă până nu demult această avertizare apărea doar în cazul anumitor aplicații, foarte puține, acum apare la descărcarea oricărui program “necunoscut”.

Practic, atunci când descărcați o aplicație oarecare, să spunem un program pentru editarea fotografiilor, Windowsul va căuta niște elemente de securitate pentru a verifica dacă acest program estre “cunoscut”, cum spun ei. Dacă da, aplicația este instalată ca și până acum. Dacă însă aplicația nu apare ca fiind “cunoscută”, apare chestia asta albastră.

Bine, și care ar fi problema ca programele să fie “cunoscute”, se vor întreba unii. Nu e nici o problemă, în afară de faptul că acele elemente de securitate presupun o taxă anuală de câteva sute de dolari.  O sumă care e mică pentru corporațiile care cer sute, mii sau zeci de mii de dolari pentru aplicațiile lor, sau pentru cei care câștigă sute, mii, zeci de mii sau milioane de dolari din monetizarea datelor pe care le colectează din aplicațiile gratuite pe care le pun la dispoziție (da, chiar și la noi), dar  poate e mare pentru cei care produc soft ieftin sau chiar gratuit, milioanele de programatori care au scris aplicațiile freeware sau open source pe care le folosim cu toții. Din acest motiv în viitor vom vedea foarte des această fereastră de avertizare.

Ce este de făcut?

Rezolvarea este cât se poate de simplă:

În primul rând, atenție la ce descărcați, pentru că este posibil ca acea aplicație chiar să fie dăunătoare pentru calculatorul dumneavoastră.

După ce v-ați asigurat în această privință nu trebuie decât să dați click pe textul subliniat More info, și în fereastra care se deschide să dați click pe Run anyway, după care totul va funcționa ca și până acum.

Smart screen

Bineînțeles că există și posibilitatea dezactivării acestei măsuri de siguranță, dar, pentru siguranța dumneavoastră, mai ales dacă sunteți un utilizator “normal”, e mai bine să o lăsați așa. Iar dacă știți cum să vă feriți singuri, atunci veți afla în câteva secunde cum se face.