Incă odată despre backup

Incă odată despre backup

În această dimineață, este abia ora 10, m-au sunat deja două persoane care și-au pierdut datele.

Unuia i s-a stricat laptopul, la altul au venit băieții de la IT și i-au reinstalat Windowsul.
Nici unul din ei nu avea o copie de siguranță a datelor.

Trebuie să repet pentru a nu știu câta oară ceva elementar:

NOI NU PĂSTRĂM COPII DE SIGURANȚĂ ALE DATELOR CARE APARTIN ALTORA

Și nu le păstrăm pentru că este cu totul anormal ca noi, o firmă privată, al cărei principal scop este să obțină profit din ceea ce face, să știm ce cantități, la ce prețuri și cui facturează o altă firmă privată, o instituție a Statului Român sau oricine altcineva. Imaginați-vă ce s-ar întâmpla dacă Administrația Rezervelor de Stat, de exemplu, și-ar face facturile pe o aplicație la ale cărei date are acces și o terță persoană. Si această terță persoană, o instituție, o firmă sau un serviciu oarecare, nu știm dacă românesc sau străin, poate să afle câtă motorină, câtă fasole, câte vaccinuri și multe alte lucruri se consumă în această țară într-un anumit interval de timp.

Sau cineva poate afla câte bilete de avion și la ce preț vinde o firmă aviatică. Sau câți clienți a avut în perioada sărbătorilor de iarnă o firmă de turism. Sau la ce preț vinde zahărul engrosistul Ionescu, fabrica de ulei a lui Popescu, fabrica care recuperează aur din componente electronice sau micul producător de mobilă de bucătărie. Sau cine sunt clienții domnului Georgescu, detectiv particular specializat în urmărirea partenerilor infideli, sau a clinicii specializată în cure de slăbire sau de montat sâni din silicon.

Cine ar fi de acord să ne încredințeze, unor persoane despre care de multe ori nici nu știe cine sunt, astfel de date ultraconfidențiale nu poate fi decât cineva care habar nu are ce face și care ar trebui demis în momentul în care este prins că face așa ceva..

Si nu în ultimul rând, spațiul de stocare costă. Mult. Chiar dacă am avea capacitatea de a stoca în siguranță datele a zeci de mii de firme și de a garanta integritatea acestora, nu am putea oferi un astfel de serviciu decât în cazul în care am percepe un tarif oarecare sau dacă am folosi acele date pentru a ne acoperi cheltuielile cu veniturile obținure de pe urma valorificării lor.

Dar, noi nu trăim din vânzarea sau din prelucrarea de date ale clienților, obiectul nostru de activitate este cu totul altul.

Pe de altă parte, cineva care vede la fiecare pornire a unui program un mesaj deranjant care îi atrage atenția să facă copii de siguranță ale datelor sau să configureze aplicația respectivă în așa fel încât aceasta să facă acele backupuri automat, fără intervenția utilizatorului, dar acesta nu face nimic pentru siguranța datelor sale, nu poate fi decât un iresponsabil căruia ar trebui să i se interzică să se apropie de un calculator.

Capture

 

In concluzie, integritatea datelor, confidențialitatea acestora și păstrarea de copii de siguranță ale fișierelor pe care le aveți în calculator este exclusiv răspunderea dumneavoastră.

Nu ne cereți nouă datele pe care le-ați pierdut pentru că nu avem de unde să vi le dăm.

După ce ați citit acest text, fie că utilizați aplicațiile noastre, fie altele, faceți ceva ca să vă salvați copii de siguranță ale datelor. Dacă nu știți cum să faceți rugați pe cineva care știe, dar nu neglijați această problemă, mai ales dacă în calculatoarele dumneavoastră se află lucruri care vă ajută să vă câșțigați pâinea.