Cum e mai bine, un antivirus sau mai mulți antiviruși?

Cum e mai bine, un antivirus sau mai mulți antiviruși?

“N-am să obosesc să spun că eu zic cu încăpățânare “viruși”, un plural firesc, iar nu odiosul “virusuri”, așa cum vor doctorii. Nu e firesc ca româna să fie singura limbă ce impune acestui simplu neutru latinesc, virus, două pluraluri.
Văd insistența absurdă că pluralul medical al lui virus, în sensul de agent patogen, trebuie să fie virusuri, spre deosebire de viruși, care ar fi doar pluralul virusului informatic.
Ei bine, virușii informatici au fost numiți metaforic și în glumă viruși, amintindu-i pe cei medicali. Nu sunt două cuvinte diferite. Asta a fost, insistent, metafora inițială.
Așa că spunem viruși în toate cazurile. Dându-i două pluraruri distrugi metafora inițială care a făcut ca programele nocive informatice să fie numite și ele viruși, ca virușii medicali, ca o boală care îți invadează computerul. Lucrul a fost făcut cu intenție și nu există niciun motiv ca să stricăm gluma si metafora, cum s-ar întâmpla disociind două pluraluri diferite. Diferențierea e inutilă, pedantă și stricătoare de glumă. Spunem doar: viruși.”

Dan Alexe – De ce “viruși” e pluralul firesc, iar nu odiosul “virusuri”…

text-separator-22

– Să încercăm să ne conectăm prin remote controll, i-am spus femeii care era la celălalt capăt al firului, la 2500 de km distanță, după ce am constatat că nu înțelegea nimic din ce-i spuneam.
– OK, vi-l dau la telefon pe expertul nostru IT, să-i spuneți lui ce trebuie să facă.
Intervine expertul, încerc să mă conectez cu ei prin Team Viewer și într-un final reușesc să le văd ecranul.
Computerul la care mă conectasem era aproape blocat.
Aveau nu mai puțin de 4 antiviruși care funcționau în acel moment.
Expertul păcii își imaginase că dacă instalează acolo toți antivirusii pe care i-a găsit pe internet, sistemele de calcul ale firmei vor fi mai bine protejate.


text-separator-22

Mi se întâmplă aproape zilnic să întâlnesc situații asemănătoare.
Mult prea multe persoane își imaginează că mai mulți antiviruși le vor apăra mai bine decât unul singur.
Vine boul ăla care spune că se pricepe, că el e un expert, sau vine soțul care dorește să-i arate femeii cât de bărbat priceput la IT este el, sau puștanul plin de bune și cu pantaloni până la genunchi despre care toată lumea crede că este un mare hacker pentru că știe cum să facă să se uite la filme piratate în acre se pot vedea japoneze în chiloți de piele care se luptă cu dragoni ce aruncă flăcări pe gură.

Și instalează orice antivirusul despre care citește pe internet, la care adaugă programe de firewall, curățitoare de regiștri și multe altele.

După aceea, constatând că sistemul de calcul nu mai funcționează, sau funcționează mult prea încet, își convinge clientul, sau soția, sau vecinul, că este timpul să cumpere un nou calculator, mult mai performant.

Expertul în IT care instalează mai multe programe de securitate decât este necesar este echivalentul tutei expertă contabilă care cere ca pe factură să scrie “Circulă fără semnătură și ștampilă”. In locul pătrățelului pentru ștampilă, dacă se poate.

Ceea ce dumneavoastră trebuie să știți este că niciodată nu este nevoie ca pe un calculator să fie instalate mai multe programe antivirus!

Programele acelea antivirus pornesc cu toate odată cu calculatorul. După aceea încep să scaneze harddiskul.

Calculatorul, în loc să scrie pe disc datele pe care dumneavoastră le prelucrați, pune aceste date deoparte, undeva în memorie, și pierde timpul cu scanarea.

Dacă e un antivirus se va observa că totul merge puțin mai încet, cel puțin în perioada în care acesta scanează discul. Dacă sunt 2 sau 3 sau 4 antiviruși, nu mai merge aproape nimic.

Atunci când căutați ceva pe internet acele date pe care le vedeți, tote pozele, flmulețele, textele și ce mai este acolo, sunt scrise mai înțâi pe disc și abia după aceea sunt afișate pe display.

Inainte însă de a fi scrise pe disc sunt scanate pentru ca să nu conțină cod malițios, viruși. După aceea sunt scanate de al doilea antivirus, de al treilea și așa mai departe.

text-separator-22

Cum procedez eu în această privință?

În primul rând am lăsat pe calculator un singur program antivirus, cel care face parte din sistemul de operare, Windows Defender. Asta pentru că eu doresc să folosesc calculatorul pentrui a-mi face treaba,. nu să fac colecție de antiviruși din el.
Acest unic program de securitate este suficient în 99% din cazuri.
Mai mult, pentru că nu plătesc un abonament periodic pentru un program antivirus, fac și o mică economie.

text-separator-22

La fel se întâmplă și cu firewallul.
In mod normal, dacă avem un router înseamnă că avem și un firewall “hardware”.
Mai are și Windowsul un firewall software, de care nici nu am mai avea nevoie, dar el e acolo și prea puțini utilizatori îl dezactivează.

Orice firewall suplimentar nu ne va apăra de nimic dar va face ca lucrurile să funcționeze mai încet.

rf

text-separator-22

Cea mai bună protecție este să ne ferim singuri de atacuri.
Niciodată nu vom deschide emailurile de la Natașa care ne spune că e fierbinte și udă și abia așteaptă să-i spunem părerea noastră despre pozele din atașament.
Niciodată nu vom deschide scrisorile de la Mobutu Popescu, fiul regelui Abisiniei, care dorește să scoată de la bancă câteva milioane de dolari iar dacă îl ajutăm ne dă și nouă un milion.

nigerian_02

Nu deschidem nici confirmările de plată sau alte mailuri care au atașamente cu mai multe extensii, de exemplu jpg.iso sau ceva de acest gen.

In principiu nu ar trebui să deschidem nici un atașament care vine dintr-o sursă pe care nu o cunoaștem.


Dacă dorim să vedem, un film vom accesa o sursă autorizată sau una despre care ne-am convins că e foarte sigură. De exemplu YouTube

Dacă am accesat o pagină cu filme piratate (da știu, nimeni nu se uită la filme piratate sau la filme porno) iar filmul nu pornește de la primul click și suntem plimbați de la o pagină la alta mai bine renunțăm la filmul respectiv.

Dacă aveți nevoie de un program oarecare căutați o alternativă freeware/open source, în loc de a căuta o versiune “crăcuită”.

text-separator-22

Pentru că nu e bine să păstrezi chiar toate ouăle într-un singur coș, am descărcat de la adresa https://www.kaspersky.com/downloads/thank-you/free-rescue-disk o imagine de disc pentru un antivirus bootabil pe care am scris-o pe un stick USB. Kaspersky este doar una din variante, și alți producători pun la dispoziție astfel de “Rescue disk”.

Dacă voi constata vreodată că sistemul meu de calcul se comportă ciudat, am să opresc imediat calculatorul, bag stickul într-un port USB și bootez (pornesc) calculatorul direct de pe acel disc,.

In felul acesta împiedic virusul să intre în funcțiune odată cu lansarea sistemului de operare..
După care voi lăsa antivirusul de pe stick să-și facă treaba.

Iar în final scot stickul din portul USB și repornesc calculatorul.

După care, dacă este cazul, voi înlocui fișierele distruse de virus cu  cele pe care le-am salvat anterior cu ocazia sesiunilor de backup.