Contribuții

Contribuții

Cu toate că majoritatea agenților economici o practicau, până de curând distribuirea dividendelor în avans era interzisă și pedepsită.

Din fericire, începând de anul acesta distribuirea de dividende în avans a fost dezincriminată iar dividendele se pot distribui trimestrial.

Ce nu se stie este că ideea de a dezincrimina distribuirea în avans a dividendelor a pornit de la un comentariu la un articol publicat în 2012, comentariu în care se scria despre moduri de fraudare și depistarea acestora, dar se propunea și distribuirea dividendelor în avans (puteți citi întregul comentariu dând click pe poză)

dividende1

In același an ideea a fost preluată respectându-se inclusiv detaliile, cum ar fi repartizarea a doar 50% din profit, în una din variantele programului de guvernare ARD, mai târziu a fost preluată fără nici o modificare și în programul de guvernare PSD iar în acest an, cu mici modificări (s-a eliminat la un moment dat repartizarea a doar 50% din profit pentru repartizările dinaintea încheierii exercițiului financiar) dar păstrându-se ideea esențială, cea de repartizare a dividendelor în avans, mica mea idee a devenit o lege care ajută zeci sau sute de mii de întreprinzători din România.

Cred că atât cei care au preluat ideea și au câștigat capital electoral de pe urma ei, cât și cei care beneficiază de această facilitate, ar putea ca în semn de mulțumire să dea un suc, ceva Smile


btn_donateCC_LG

dividende2

text-separator-21

Poate v-ați mirat că de un timp nu mai primiți sinistrele scrisori cu fereastră neagră, de la ANAF.

plic-anaf-696x333

Citiți sugestia pe care am făcut-o mai demult pe platforma maisimplu.gov.ro, site pus la dispoziție de Guvernul României (puteți citi întreaga propunere dând click pe poză).

ghiseu_unic

Vi se pare ceva  cunoscut?

Sigur că da.

Propunerea, după ce a suferit mici modificări din punct de vedere tehnic, dar nu de substanță, a dus la înființarea Ghișeului unic (eu îi spuneam “căsuță poștală”), facilitate de care beneficiază în prezent toți agenții economici din România.

Si nu în ultimul rând, eliminarea corespondenței de la ANAF a dus la economii lunare de multe milioane de lei pentru bugetul statului.

Chiar sunt mândru de această propunere care s-a și materializat, în România au fost și sunt nenumărați șefi de ANAF și angajați ai acestei instituții, plătiți cu sume infinit mai mari decâț veniturile mele, sunt zeci de mii de experți contabili și contabili, dar nici unul din aceștia nu a propus înaintea mea o măsură asemănătoare, sau cel puțin nu a făcut-o cu nume și prenume și o dovadă care poate fi verificată.


btn_donateCC_LG

text-separator-21

Nici această propunere nu a trecut neobservată.

Posibilitatea de a prelua datele firmelor exista și înainte, dar acestea erau practic “furate” prin procedee relativ complicate, deoarece nu exista o platformă unde datele să fie puse la dispoziție în scopul preluării automate a acestora.

Datorită faptului că informaticienii din cadrul MF au aplicat propunerea de mai sus, o mulțime de programe care au legătură cu contabilitatea dispun în prezent de posibilitatea de preluare facilă a datelor firmelor din bazele de date ale ANAF (puteți citi întreaga propunere dând click pe poză).


date_firme

Anton Kovacs

btn_donateCC_LG

Va urma

Capture