Sim Timișoara

Sim Timișoara

In acest moment există șase sau poate chiar șapte candidați care ar dori să ocupe funcția de primar al Timișoarei.

Patru din partea USR, care se află într-o competiție internă, Alex Dascălu, candidat independent și bineînțeles că din competiție nu va lipsi actualul primar, domnul Nicolae Robu. La un moment dat se zvonea că și domnul Orza va candida, din partea ALDE.

Sper că toți acești candidați au jucat cel puțin o dată în viață lor Sim City, un minunat joc în care jucătorul își construiește un oraș și după aceea îl administrează.

Dacă nu au făcut-o ar trebui să o facă cât se poate de repede.

Pentru că e duminică, pentru că la anul, adică peste puțin timp, trebuie să votăm un primar și ideal ar fi să-l votăm pe cel mai bun dintre candidați, eu, Cetățeanul Timișorean, unul din cei care vor alege candidatul preferat din numele înscrise pe buletinul de vot, le propun candidaților să ne jucăm puțin cu imaginația și poate jucându-ne vom rezolva și o problemă foarte importantă a acestui oraș.

text-separator-22

Cu toții știm că, la fel cum s-a întâmplat și cu alte piețe, Piață Nicolae Bălcescu a fost distrusă la un moment dat.

Dintr-o piață relativ verde, nu cine știe ce dar existau acolo niște copaci care mai țineau umbră, ne-am ales cu un teren arid care are în mijloc un spațiu cu iarbă uscată înconjurat de niște ghivece din beton în care panseluțele sunt schimbate săptămânal, fie că e nevoie sau nu.

Pe marginea din vest a pieței avem și un spațiu hașurat iar spre sud sunt (nu știu dacă mai sunt și astăzi) niște tuia, din ăia care pot fi cumpărați de la Auchan cu 9 lei/bucata.

Piața Nicolae Bălcescu – iulie 2011 – august 2018. Foto: Google Maps.

Clipboard14

Strada Ciprian Porumbescu – Piața Nicolae Bălcescu – înainte de modificarea pieței. Foto: Google Maps

Se pare că la un moment dat, anul trecut sau chiar în acest an, s-a făcut un proiect pentru o fântână arteziană care să fie construită în această piață dar citeam undeva că proiectul este greșit, fântâna este undeva în mijlocul carosabilului așa că nu se mai face nimic.

Sper că măcar primăria a recuperat de la cei vinovați banii cheltuiți cu proiectul și nenumăratele studii de fezabilitate.

Revenind la jocul nostru, ceea ce propun eu candidaților este să ne povestească, împărtășindu-ne cât mai multe amănunte, ce ar face ei cu piața asta.

Nu un text arid cu generalități ci unul în care sunt cât mai multe amănunte, dar nu e nevoie de o teză de doctorat sau un proiect, în fond ne jucăm și eu chiar aș dori să văd care sunt ideile candidaților.

Dacă se poate și cu poze sau desene, chiar preluate de altundeva, să se înțeleagă cât mai bine ce va fi acolo.

Condiția este ca lucrarea în sine (adică amenajarea pieței, nu scrierea textului) să poată fi făcută cât se poate de repede, să spunem cel mult o lună, și bineînțeles să nu fie vorba despre sumele astronomice cu care ne-au obișnuit administrațiile din ultimii 20-30 de ani, că în fond amenajăm o piață, nu construim un centru comercial cu parcare subterană.

O altă condiție ar fi ca în final să se obțină o piață care necesită cât mai puțină întreținere, deci nu panseluțe care se schimbă periodic și nici flori udate cu cisterna.

Descrierea nu trebuie să se reducă la piață în sine ci poate să fie o descriere a felului în care se poate reamenaja întreaga zonă, chiar ar fi nevoie de așa ceva, mai ales în zona pieței propriuzise care, de când avem un nou șef peste piețe, este sub orice critică.

Participanții la acest joc pot să se inspire și din ideile altora, dacă vor căuta destul de mult vor descoperi, de exemplu, ca numai eu, fără să fiu candidat, am postat pe un grup care se numește “Împreună pentru Timișoara” cel puțin două soluții pentru amenajarea acestei piețe.

De exempu, eu aș începe prin a trimite într-o noapte niște muncitori cu pickhammere care să spargă asfaltul de pe hașura aia și până dimineața la ora 5 cei care trec pe acolo să vadă tot acel spațiu, inclusiv porțiunea dintre liniile de trambai, înierbat.

Că dacă se poate la Oradea de ce să nu se poată și la noi, barem experimental, pe o porțiune mică, după care, dacă e OK o facem în tot orașul.

oradea

La joc va putea să participe oricine, atât candidații dar și arhitecți, peisagiști, oricine crede că are o idee bună, dar nimeni nu este obligat să participe.

Totuși, cred că acei candidați care vor participa și vor avea idei valoroase vor câștiga niște puncte în plus, iar cei care nu vor participa vor lăsa impresia că îi doare în cur de alegători.

Pentru că toată lumea folosește Facebook, cei care participă la joc își vor putea posta ideile oriunde cred ei că sunt cât mai vizibile, chiar și aici unde cițiți acest text.

Si nu ar trebui să o frecăm prea mult, în fond e vorba despre niște idei care ar trebui să fie deja cristalizate în mintea candidaților și a căror transcriere nu poate să dureze mai mult de câteva ore.

Anton Kovacs