Efectul Dunning-Kruger

Efectul Dunning-Kruger

“Boala asta, de a te crede învățat când nu eşti, este vrednică de lacrimi și de suspine mai mult decât orice altă boală”

(Sf. Grigore Teologul (Sf. Grigore din Nazianz) – 330-389)

“Efectul Dunning-Kruger este o eroare de apreciere în care persoane incompetente apreciază eronat competența lor ca fiind mult mai mare decât în realitate. Acest comportament se datorează incapacității persoanelor respective de a-și recunoaște nivelul lor, tocmai din cauza lipsei lor de cunoștințe în domeniu.

Un nivel de cunoștințe ridicat poate submina încrederea în sine, astfel că oamenii competenți pot crede în mod fals că și ceilalți cunosc lucrurile la fel ca ei. David Dunning și Justin Kruger de la Universitatea Cornell descriu efectul drept „aprecierea greșită a incompetenței proprii, precum și aprecierea greșită a înaltei competențe a altora”

(https://ro.wikipedia.org/wiki/Efectul_Dunning-Kruger)

Mai pe românește, proștii sunt atât de proști încât nu își dau seama că sunt proști, în timp ce deștepții sunt atât de deștepți încât își dau seama ce proști sunt.

De-a lungul vieții cu toții ne-am întâlnit cu nenumărate situații în care o mulțime de decizii ale statului, administrației locale, justiției sau ale organelor legislative se dovedesc greșite sau chiar luate cu rea intenție.

Întotdeauna răutatea și ticăloșia se datorează prostiei.

Pentru că școala românească este incapabilă să constituie filtrul care ar trebui să trimită idioții la munca pentru idioți și oamenii inteligenți în locurile în care se iau decizii importante, iar posturile sunt ocupate sub influența efectului Dunning-Kruger, instituțiile statului dar și firmele private sunt infestate cu oameni incompetenți care nu înțeleg ce ar trebui să facă și în consecință nu fac nimic sau nu fac nimic bine.

Contrar a ceea ce crede multă lume, țara asta merge rău nu neapărat pentru că se fură ci pentru că este condusă, la toate nivelele, de niște cretini.

Anton Kovacs