DE CE NU AVEM ÎNCA O LINIE DE TRAMVAI CARE SA DUCA TIMIȘORENII LA NOUL MALL DIN CALEA SAGULUI

DE CE NU AVEM ÎNCA O LINIE DE TRAMVAI CARE SA DUCA TIMIȘORENII LA NOUL MALL DIN CALEA SAGULUI

Anton Kovacs June 18, 2019

– În concluzie, suntem dispuși să ne întindem până la un milion de Euro, la care se va adăuga încă un milion pentru reabilitarea a două tramvaie sau achiziționarea unuia. Imediat după ce investiția este finalizată aceasta va fi donată primăriei. Ne bucurăm totodată că fiecare va face lucrul la care se pricepe mai bine, noi facem mallul, dumneavoastră vă ocupați de tot ce este necesar pentru realizarea și punerea în funcțiune a liniei de tramvai.

În acel moment ușa se deschise și intră Primarul, zâmbitor, însoțit de cei doi consilieri.
Negociatorii din partea Constructorilor de Mall, se ridicară în picioare, se înclinară respectuos și pe rând dădură mână cu primarul.
Fata brunețică care stătea neobservată în colțul încăperii imortaliză momentul cu iPhone-ul pe care îl avea pe inventar.

– Gata, ați rezolvat, totul e în regulă?

Unul din consilieri, Consilierul Vasile, se uită la hârtiile de pe masă, se uită și la desenul anexat, scoase din buzunarul de la piept un stilou pe care îl înmână primarului și acesta semnă pe ultima pagină, pe care erau deja semnăturile reprezentanților Constructorilor de Mall cât și ale celor din partea primăriei.

– Păi, vă urez succes, din păcate trebuie să vă părăsesc, știți, obligațiile protocolare.

Primarul ieși urmat de cei doi consilieri și de fata cu telefon.
– Vă ocupați voi de treaba asta, să nu fie probleme…
– Sigur șefu’, nu vă faceți nici o grijă
– Bineînțeles șefu’, stați liniștit.
– Ce bine vă stă părul în dimineața asta șefu’, spune Consilierul Pe Care Nu Il Cheamă Vasile.

Probabil într-un mod asemănător au decurs lucrurile în acea dimineață din prima jumătatea a anului 2015, când, la cererea investitorilor care construiau noul “Shopping City”, s-a hotărât prelungirea liniei de tramvai în acel loc.

În acest moment, cineva nefamiliarizat cu treburile primăriei și-ar putea închipui că un angajat al acestei instituții și-a listat un “checklist” al cărui titlu este “Autorizații și avize de obținut”, pe care erau înșirate elemente cum ar fi:
– Autorizație de mediu;
– Autorizație de la armată
– Autorizație de construcție
etc.
Și probabil, că un angajat proactiv ce este, că de aceea au cei din primărie salariile pe care le au, a pus mâna pe telefon…

– Salut, Ilie de la primărie sunt, vezi că o să avem nevoie de un aviz de la voi, ți-am trimis toată documentația prin mail, te rog ocupă-te că e urgent, dau o bere când ne vedem…
– Să trăiți dom’ colonel, Ilie de la Timișoara, v-am trimis un mail cu documentația pentru o linie de tramvai, vă rog să urgentați lucrurile, ce să facem, servim patria, să trăiți.
– Sărut mânușițele stimată și distinsă domniță, vă rog dacă se poate să ne vizați și nouă să mutăm zilele astea cușca aia din Calea Șagului, aveți toată documentația în mail, mulțumesc, sărut mâna.


După cum vom afla mai jos, din păcate nu s-a întâmplat nici pe departe așa.

***

Lucrările au început în forță, așa cum îi place primarului să spună.

În august 2018 se montează instalațiile care semnalizează viitoarea lucrare.
În 18 octombrie se ajunsese aproape de final, în dreptul străzii Bujorilor.

Cei care lucrează anunță că nu pot înainta din cauza unui container care este amplasat chiar pe traseul viitoarei linii de tramvai și că cineva ar trebui să îl anunțe pe proprietar să îl mute de acolo.

Și în acest moment începe isteria, funcționarii statului românesc, specialiștii formelor fără fond, intră în acțiune:

“Situație halucinantă la Timișoara, pe șantierul extinderii liniilor de tramvai din Calea Șagului către viitorul mall al orașului. Lucrările au fost sistate din pricina că la dosar nu există o aprobare de la Marele Stat Major al Armatei. Acest lucru a fost dezvăluit de primarul Nicolae Robu, uluit și el de ceea ce prevede legea. „Am dat dispoziție de oprire a lucrărilor până se obțin avizele de la Marele Stat Major al Armatei și de la Mediu pentru mutarea stației de monitorizare a aerului. Ce să fac? Să mă plâng?„, a declarat primarul Timișoarei Nicolae Robu.” , scrie în ziarul Opinia Timișoarei din 04.12.2015.

Din fericire cei de la Marele Stat Major al Armatei s-au mișcat destul de repede, așa că după o lună, în 21.01.2016 aflăm din ziarul Opinia Timișoarei:

“Unda verde de la Marele Stat Major al Armatei pentru lucrarea de extindere a liniei de tramvai care îi va duce pe timișoreni la noul mall din Calea Șagului. Primarul Nicolae Robu a confirmat pentru opiniatimisoarei.ro obținerea avizului care a sistat lucrările în urmă cu aproape 2 luni, întrucât nu a existat la dosarul proiectului. A mai rams însă o piedică – avizul de la Ministerul Mediului pentru mutarea stației de măsurare a calității aerului aflată în calea liniilor de tramvai.”


Cei de la Ministerul Mediului refuză în continuare să-și dea acordul pentru mutarea cu câțiva metri a acelui container.
Susțin că transmisia datelor nu poate fi întreruptă.

Se contrazic chiar ei, deoarece exact în acea perioadă pe site-ul ANPM puteam citi următorul anunț:

După care cei de la Ministerul Mediului găsesc un nou motiv pentru a frâna lucrurile:

“Stația de monitorizare a calității aerului din Șagului mai rămâne o perioadă în calea tramvaielor de pe linia 7 spre noul mall. Ministerul Mediului ar fi de acord cu mutarea ei, dar se așteaptă permisiunea de la Bruxelles.” ne spune Tion din 02.03.2016.

In sfârșit, în 09.09.2016 publicația Opinia Timișoarei ne anunță că lucrurile se îndreaptă totuși în direcția cea bună:

„Am primit avizul de la ministerul Mediului pentru mutarea stației de măsurararea parametrilor aerului, stație din cauza căreia o investiție de 2 milioane de euro a stat de circa un an nefolosită. Avizul de la marele stat major s-a primit de mult și sperăm să dăm cât mai repede în folosință acea linie de tramvai. Va fi mutată tot acolo, la 20 de metri. Asta înseamnă că mutăm stația. Avizul îl eliberează Ministerul Mediului, având acceptul de la Bruxelles, dar evident trebuie certificat de urbanism pentru noua locație. Totul depinde de noi. Astea sunt procedurile acum. Să se aprobe noua locație, emiterea certificatului de urbanism, apoi Certificat de construcție și autorizație de construcție„, a declarat primarul Nicolae Robu”

Deci, acum mai este nevoie doar de niște hârtii, iar reprezentanții primăriei ar trebui să găsească o firmă care să fie autorizată pentru mutarea containerului care conține aparatura pentru măsurarea calității aerului.
Treabă de câteva zile.


Totuși, în 03.11.2017, aflăm că în ultimul an nu s-a întâmplat nimic și acest lucru ni se spune cu un ton optimist, de parcă ar fi vorba despre o mare realizare:

“Se mișcă în sfârșit lucrurile în problema mutării stației de mediu din calea liniei de tramvai care duce spre mallul din Calea Șagului. Primarul Nicolae Robu susține că proiectul major de dezvoltare urbană obligatoriu pentru eliberarea avizului de mutare a stației este gata și a fost trimis deja la Agenția pentru Protecția Mediului Timiș. Cei de la Mediu spun că încep procedurile pentru avizare, așa că în curând tramvaiele de pe linia 7 ar trebui să ajungă la mall.” (tion.ro, 03.11.2017)

La acea dată erau doi ani de când mallul a fost pus în funcțiune!

14.06.2019

Am trecut pe acolo, întreaga lucrare este finalizată, liniile de tramvai sunt montate, linia de alimentare este și ea montată, avem stații de tramvai, investitorul a cheltuit în jur de 700000 de Euro…

Din păcate containerul e în același loc în care era și în 2015, iar linia de tramvai este întreruptă pe o porțiune de câțiva metri în stânga și în dreapta sa.

De vreun an există autorizații și avize și proiecte și studii și tot ce mai trebuie.
Probabil nimeni nu s-a gândit că ar mai fi necesar ca cineva să cheme o macara și să mute cușca aceea de acolo.