Ceva ce eu nu pot să înțeleg

Ceva ce eu nu pot să înțeleg

Ne coacem de căldură și toată lumea este de acord că această problemă ar putea fi rezolvată, parțial, prin plantarea a cât mai mulți copaci.

În același timp, există niște copaci care cresc repede, cam cu viteza fasolei fermecate a lui Jack.
Și cresc oriunde, îi puteți vedea cum cresc în crăpăturile din zidurile caselor, în fisurile din trotuare, peste tot.
Nimeni nu-i udă, nimeni nu-i îngrijește, rădăcinile lor de multe ori nici nu sunt în pământ, ci în mortarul dintre două cărămizi, și totuși ei cresc.
În imaginea de mai jos puteți vedea doi astfel de copaci, unul în partea dreaptă și unul în partea stângă a trotuarului.
Uitați-vă ce frumos fac ei umbră acolo, dacă ar fi mai mulți, umbra ar fi și mai frumoasă.

DSC09764

Lângă unul dintre ei, în partea stângă a pozei, puteți vedea niște copaci mititei de tot, cred că sunt salcâmi, care au fost plantați acolo de către cei de la Horticultura, cu ocazia reabilitării acelei străzi, în 2018. Au fost proptiți cu bețe, probabil au fost și udați, degeaba, pur și simplu nu vor să crească, cu toate că sunt plantați înaintea celor mari și cu umbră.

Spun unii că nu sunt buni copacii ăia despre care vă povestesc că ar fi specie invazivă. Dar nu cred că specia asta e chiar atât de invazivă, că dacă ar fi ar fi plin orașul de ei, avem mulți dar nu chiar atât de mulți cât ar fi nevoie.
Și ce dacă sunt specie invazivă, cu atât mai bine, să invadeze toate străzile orașului, să nu ne mai coacem de căldură.
Altcineva îmi spunea că da, ăștia cresc dar put.
Eu nu am simțit chestia asta, am luat niște frunze dintr-un copac din ăsta, le-am frecat în mână și au miros de iarbă. La fel și florile pe care le fac.
Altcineva spunea că problema nu e că put, sau că sunt invazivi, dar lângă un astfel de copac nu cresc alte plante.
Asta chiar e o minciună ordinară, așa cum puteți vedea chiar în poza cu trotuarul se vede că acolo este iarbă, cresc și floricele.
Nu cresc copacii plantați de către cei de la primărie în urmă cu 5 ani, dar asta e altă poveste, copacii ăia nu cresc niciunde.

Mai mult, nu se vede în poză, dar sub copacul ăla de lângă bloc crește un smochin, căruia văd că îi merge tare bine.

Și avantajul este că ăștia nici nu prea fac fructe, cum fac copacii plantați pe bani mulți pe unele străzi, unde întreaga stradă și trotuarul se transformă într-o marmeladă împuțită și plină de viespi când se coc fructele alea.

Uitați-vă și la copacul ăla de sus, ce mândrețe. E tot din aceeași specie. Și mai sunt mulți alții la fel prin oraș.

Poate că ar trebui să facem noi ce nu face primăria. Când vedem câte un copac din ăsta care crește pe lângă sau în zidul unei case, sau între casă și trotuar, sau în interiorul ruinelor abandonate, să-l luăm cu grijă de acolo și să-l plantăm undeva la marginea străzii în care locuim. Ne-am face un bine și nouă și copacului.