Din nou despre aerul din Timișoara – Ce s-ar putea face

Din nou despre aerul din Timișoara – Ce s-ar putea face

Anton Kovacs

Dacă ieri am arătat care este situația privind monitorizarea calității aerului din Timișoara și cum sistemul este incapabil să ne ofere date complete și reale, a venit timpul să arăt ce aș face eu pentru a rezolva situația:

1. Ințeleg că în Primăria Timișoara există un “Serviciu Reglementare, Monitorizare, Protecție și Ameliorare Mediu”.

Dacă în 30 de zile problema nu ar fi rezolvată toți angajații acestui serviciu ar fi demiși.

Nu este posibil ca într-un oraș de mărimea Timișoarei să existe 4 stații de monitorizare a calității aerului dar acestea fie furnizează date incomplete fie nu el furnizează de loc, iar niște angajați ai primăriei să stea liniștiți și să nu facă nimic în acest sens, cu toate că problema e veche, nu de astăzi sau de ieri.

2. Primarul ar trebui să ia legătura cu autoritățile statului, până la cel mai înalt nivel, pentu ca cei ersponsabili să ia toate măsurile ca toate stațiile de monitorizare să fie completate cu aparatura necesară și să funcționeze în permanență.

3. Pe o hartă, ca cea mai de jos, aș stabili niște locuri în care aș amplasa niște mini stații de măsurare a calității aerului, să spunem în prima fază numai pentru PM10, PM 2,5, Benzen și Oxizi de azot.

Toate aceste stații ar constitui o rețea alternativă, complet independentă de cele 4 stații “oficiale”, iar aparatura ar putea fi amplasată în spațiile unor voluntari.

După câte se poate vedea este vorba de aproximativ 40 de stații, nu cred că ar fi o problemă găsirea în Timișoara a 40 de voluntari care să permită amplasarea acestor stații în grădina casei și să suporte costul energiei electrice.

4. Anul acesta festivalul florilor ar urma să se autofinanțeze.

Banii economisiți ar ajunge cu vârf și îndesat pentru achiziționarea celor 40 de seturi de aparatură necesară pentru echiparea stațiilor.

5. Există mai multe posibilități pentru obținerea aparaturii necesare pentru echiparea stațiilor:

Deoarece Timișoara este un oraș universitar, ar fi un exercițiu extrem de util ca studenții care se pregătesc în meseriile înrudite cu automatica și IT-ul să asambleze aparatura necesară, în fond este vorba numai despre niște module Arduino la care se conectează 3-4 senzori, o sursă de alimentare și niște interfețe pentru transmiterea datelor. Practic aceasta este o activitate de Casa Copiilor, am un nepoțel în București care are vreo 5 ani face așa ceva la un fel de casă a pionierilor privată pe care o frecventează.

Ar exista și posibilitatea ca ulterior studenții să dezvolte sistemul, atât fizic, cât și prin elaborarea unor aplicații care să facă diverse analize și să ofere răspunsuri inteligente cu privire la managementul traficului sau dezvoltarea orașului pe baza datelor culese.

Avem în Timișoara tot felul de firme de fițe care se ocupă cu automatizări și domenii înrudite, un exemplu ar fi Contitech.

Una sau mai multe din aceste firme ar putea să realizeze aparatura și ulterior să administreze întregul sistem. Ar fi o formă de sponsorizare care probabil ar costa mai puțin decât cheful la care angajații se îmbată la fiecare sfârșit de an.

Primăria ar putea pur și simplu să se ocupe de toată treaba, în fond un astfel de aparat costă vreo 250-500 USD, 40 de stații ar ajunge la cel mult 20000 de Euro, hai să spunem că am uitat eu ceva, poate ajunge la 100000 de Euro, tot nu e mult dacă ne gândim că este vorba despre sănătatea locuitorilor acestui oraș. Si eventual ar putea să ofere o facilitate oarecare voluntarilor care sunt de acord să amplaseze aceste microstații pe proprietatea lor.

Varianta ideală, o combinație a celor de mai sus, Contitech realizează aparatura și o pune la dispoziția primăriei, RDS sponsorizează și ei punând la dispoziție transmisia de date și spațiu de stocare, studenții se ocupă de dezvoltarea logică a sistemului dezvoltând noi metode de analiză a datelor măsurate, iar primăria amplasează stațiile în locațiile proprii și asigură și alimentarea cu energie electrică a acestora.

Eventual microstațiile de măsurare ar putea fi amplasate ca o extensie a sistemului inteligent de semaforizare și monitorizare a traficului