Algoritmii greșiți ai primăriei

Algoritmii greșiți ai primăriei

Anton Kovacs

Parcă îmi imaginez scena:

Seara, după ce toată lumea a plecat acasă, s-au adunat cu toții într-un birou.

Primarul, niște consilieri, câțiva bărbați din partea gunoierilor, vreo 3 fete din care una își face de lucru cu un iPhone.

Primarul îmbrăcat în costum albastru, restul în ținută casual.

Cineva a comandat niște pizza, aici poate mă înșel, poate oamenii ăștia bazați mănâncă biscuiți Oreo când se întâlnesc, sau poate felii de lămâie. Pe masă se vede o sticlă de Cola, una de Fanta, niște conserve cu energizante…

Brainstormingul a ținut până târziu în noapte, iar rezultatul a fost un fel de algoritm

Ceva de genul acesta:

Dacă <= 1 container

Dacă e gunoi menajer = container verde

Dacă e reciclabil = container galben

Dacă > 1 container = Cetățeanul îl duce la centrul de colectare

Dacă e container galben sau verde = Ridică RETIM

Dacă nu e container galben sau verde = Nu ridică RETIM

Din păcate nimeni nu s-a gândit ce se va întâmpla cu gunoiul dacă nu e în container și cetățeanul nu îl duce la centrul de colectare  ci pur și simplu îl aruncă pe stradă.

Da, știu, cetățenii care nu doresc să își ia pomul în spate și să îl ducă în celălalt capăt al orașului sunt niște nesimțiți care nu înțeleg că planeta nu mai suportă atâtea gunoaie.

Da, știu, “să vezi cum e acolo”.

Da, știu, trebuie ca fiecare să plătească pentru gunoiul pe care îl produce.

Si totuși, ce facem cu gunoaiele care apar periodic pe stradă și nu se știe cine le pune acolo?

Mai punem niște cameer, cum a propus primăria?

Oare nu ar fi mai simplu, în loc să instalăm nenumărate camere și să plătim regește tot mai mulți oameni care se uită la ele, să cheltuim ceva mai puțin pentru a lua gunoiul de pe stradă?

Salteaua aia din fotografie stă în acel loc de prin octombrie, gunoierii trec pe lângă ea de două ori pe săptămână și se fac că nu o observă, la fel cum nici iarba aia nu e observată de peste un an de nimeni.

Fereastra și parbrizul ăla stau acolo, lângă tomberoanele de gunoi, de prin iunie, gunoierii nu le bagă în seamă.

Mie mi se pare că pe lângă incompetență și prostia celor care administrează acest oraș e vorba și de puțină rea voință.

Să nu uităm că în urmă cu vreo doi ani, cu mai puțini bani, se puteau colecta și obiectele mari de la cetățeni, se strângeau și gunoaiele aruncate pe străzi, se și mătura…

Acum plătim mai mult, avem două firme de salubritate în loc de una singură dar cetățenii trebuie să își ducă singuri brazii de Crăciun la niște puncte de colectare aflate la marginea orașului.

Probabil cu autobuzul, troleibuzul sau cu tramvaiul, pentru că nu este permis ca o administrație responsabilă să ceară cetățenilor folosirea unor mijloace pe care nu le pune ea la dispoziție.

Administrația orașului, plătită pe banii mei nu poate să îmi ceară să cumpăr sau să închiriez dintr-o sursă privată o mașină. Poate nu vreau să cumpăr o mașină, poate că nu sunt apt să conduc o mașină, poate că sunt un cetățean responsabil care nu dorește să polueze orașul și așa extrem de poluat folosind o mașină.

De ce nu a organizat chiar administrația un serviciu care să preia, contra unui tarif sustenabil, deșeurile de volum mare? De ce RETIM nu mai ia brazii ăia de pe stradă, că nu ar fi mare lucru. Tot trec oamenii lor pe acolo de două ori pe săptămână.

Nu se știe, probabil nimeni nu s-a gândit la acest lucru.

Tare am impresia că cineva ne păcălește.