Puteti sa fiti sanctionat daca ati vandut ceva unei persoane fizice si nu aveti casa de marcat ?

Puteti sa fiti sanctionat daca ati vandut ceva unei persoane fizice si nu aveti casa de marcat ?

Anton KOVACS – www.infokam.eu

Nu neaparat.

Daca vindeti un bun sau prestati unei persoane fizice un serviciu oarecare si aceasta activitate nu are un caracter permanent ci este o vanzare sau prestare de serviciu efectuate intamplator, nu este necesar sa aveti casa de marcat ci puteti sa emiteti factura si chitanta.

Pentru a exemplifica cele de mai sus luam ca exemplu propria noastra firma:

Noi producem si vindem software destinat strict persoanelor juridice. Totusi, daca intamplator la sediul nostru nimereste o persoana fizica  cu un calculator care trebuie depanat nu o vom trimite altundeva,  ci vom presta serviciul, vom incasa valoarea prestarii si vom emite factura si chitanta.

Din pacate, probabil ca daca veti explica cele de mai sus unui organ de control care chiar si-a pregatit chitantierul pentru a va amenda cu 8000 de lei pentru ca nu ati emis un bon de casa, prima intrebare va fi „unde scrie ?

Aici:

NORME METODOLOGICE

Pentru aplicarea OUG nr. 28/1999 privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale

REPUBLICARE a HG 479/2003 si a modificarilor din ian. 2005 in MO nr. 348 din 25 aprilie 2005

………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Art. 4

In sensul ordonantei de urgenta, prin livrari de bunuri cu amanuntul si prestari de servicii direct catre populatie se intelege acele activitati desfasurate cu caracter permanent. Nu intra in aceasta categorie eventualele livrari de bunuri si prestari de servicii direct catre persoanele fizice efectuate intamplator de catre agentii economici, altii decat comerciantii cu amanuntul.