Despre scrisorile în lant
Anton KOVACS – http://www.infokam.eu
“Doresc sa va informez ca firma Ericsson ofera telefoane gratuite pe internet.
Scopul este de a contracara aceeasi actiune desfasurata de Nokia. Prin aceasta doreste sa-si creasca cota. De ceea imparte gratuit noul mobil WAP.lazi
Trebuie doar sa trimiti acest mail la 8 persoane.
In circa 2 saptamani vei primi aparatul T 18 Ericsson. Daca trimiti acest mail la 20 persoane sau mai mult, vei primi un aparat Ericsson R320 Wap.
Important : sa trimiti o copie la anna.swelung@ericsson.com !”
Ai primit acest e-mail, care nu se poate să nu fie real fiindcă a fost scris de firma Ericsson. Sau direct de la Microsoft care ţi-a promis 5,6 centi pentru fiecare copie trimisa mai departe. Sau de la o fetita din Africa, bolnava de leucemie, pe patul de moarte dar care inainte de a muri nu are altceva mai bun de facut decit sa citeasca e-mail-uri scrise in limba romana. Ah, da, în plus mai e şi mesajul ăsta care spune că te paşte nu ştiu ce boală sau dezastru dacă nu-l trimiţi mai departe unui număr considerabil de prieteni sau cunoştinţe.
Cum ar putea ca toate aceste persoane şi organizaţii să mintă? Sau, şi mai bine spus, de ce ar minti ?
Motivele pot fi foarte multe. De exemplu, in mesajul de mai sus, o oarecare Anna Swelung va cere sa trimiteti o copie a mesajului la adresa ei. Aceasta Anna nu are decit sa extraga adresele de mail din mesajele primite, cu ajutorul unui programel foarte simplu si obtine o baza de date cu mii sau sute de mii de adrese de e-mail, care ulterior vor putea fi vindute pe bani buni firmelor care se ocupa cu publicitatea prin e-mail. Asa ca nu trebuie sa fie o surpriza daca in viitorul apropiat persoanele care au facut parte din acest lant si s-au conformat indicatiei de a trimite un mail lui Ana Swelung vor fi bombardate cu e-mail-uri nesolicitate.
Luînd ca exemplu mesajul de la începutul acestui articol, este de ajuns sa cautam informatii despre telefonul respectiv si vom descoperi ca este vorba despre un terminal fabricat in 1999.
In nici un caz o firma de calibrul Ericsson nu ar distribui telefoane vechi de 10 – 11 ani.
Si am convingerea ca foarte putine persoane ar avea nevoie de un astfel de telefon, chiar daca l-ar primi gratis.
Un alt motiv este ca se poate. Pur si simplu. Exact cum unii fac virusi, fara sa cîstige nimic din chestia asta, asa sunt si persoane care trimit scrisori in lant pentru a se afla in treaba.
Concluzie
Scrisorile în lanţ sunt o plagă pe Internet, exact ca şi mesajele nesolicitate sau viruşii sau mesajele de pe Facebook cu copilasi dragalasi, doar că din nefericire persoane oneste sunt păcălite să le trimită în mod voluntar, aşa că măcar se pot preveni diseminând informaţia despre ele.
RUPE LANŢUL!