T’aarof

T’aarof

Anton Kovacs – www.infokam.ro

Politeţea persană este o formă de artă.
Dacă urci într-un taxi, oriunde în Iran, este posibil ca atunci când vrei să plăteşti, şoferul să refuze să-ţi primească banii.
Sau într-un magazin, dacă întrebi cât costă marfa respectivă este posibil ca vânzătorul să-ţi spună că nu costă nimic, că prezenţa ta în magazin a fost o sărbătoare care-i răsplăteşte cu vârf şi îndesat atât pe proprietar şi pe cei care te-au servit. La rândul tău, politeţea te obligă să insişti să plateşti, vânzătorul va refuza din nou să accepte plata iar în final va începe negocierea.
seller


Dacă întrebi pe cineva dacă nu doreşte un ceai sau o cafea, acesta îţi va spune “să nu vă doară mâna” sau “să nu vă obosiţi prea tare”, după care tu vei insista şi până la urmă musafirul acceptă cafeaua.
Dacă cineva vă invită la masă răspunsul politicos este să zici „nu”, ca apoi gazda să insiste, și tu să refuzi încă o dată, iar în final circul se va încheia cănd îţi vei exprima acordul. Nu o să vă pară rău, dacă cineva vă învită la masă în Iran aşteptaţi-vă la un festin.


festin


Dar, să nu credeţi că vânzătorii sau proprietarii de magazine din Iran vă dau ceva gratuit, veţi putea constata acest lucru dacă plecaţi din magazin fără să plătiţi marfa achiziţionată.
Totul nu este decât o formă de politeţe la care răspunsul dumneavoastră ar trebui să fie ceva de genul “dar vai nu se poate” după care începe târguiala iar în final toată lumea este fericită.


Această artă a jocului de cuvinte şi a politeţii pe care am descris-o foarte sumar se numeşte T’aarof şi însumează normele de etichetă proprii Iranului.


text-separator-21

Intr-un mod asemănător cu iranienii ne comportăm şi noi, cei de la Info KAM Technologies.

Este adevărat că atunci când ați cumpărat un program de la noi v-am promis că vă oferim asistență tehnică gratuită.

Prin asistență tehnică se înțelege, în accepțiunea comună, că ne scrieți un mail în care ne expuneți problema dumneavoastră, iar noi vă răspundem printr-un alt mail. Sau ne sunați pentru a ne întreba cum se face ceva și noi vă explicăm.

Dar, intervenția prin remote controll a vă arăta cum se face o operațiune descrisă pe larg în unul din manualele de utilizare, mutarea programelor pe alt calculator, sau recuperarea datelor șterse din greșeală, consultații de contabilitate sau evidență operativă, instalarea unui client de cloud, dezinstalarea programelor inutile sau instalarea altora utile și alte operațiuni asemănătoare sunt ceva mai mult decât asistență tehnică pentru folosirea unui program de facturare sau de evidență operativă.

Totuși, oricine ne sună va beneficia de genul acesta de servicii, și nu numai.

Iar după ce v-am ajutat într-un fel oarecare, sau dacă folosiţi unul din produsele noastre gratuite, dacă ne întrebaţi dacă trebuie să ne plătiti ceva iar noi spunem “lăsaţi, nu e nevoie” sau “vai, nu e nevoie să vă goliţi cardul” .

Asta nu înseamnă că suntem nişte cretini sau că nu avem nevoie de bani pentru munca noastră. Pur şi simplu acesta este modul nostru de a fi politicoşi. Şi am fi deosebit de fericiţi dacă ne-aţi răsplăti politeţea respectând aceleaşi reguli, beneficiind astfel de recunoştinţa noastră.

Noi nu o să vă cerem bani decât dacă cumpărați unul din produsele noastre, dar, dacă doriți să ne mulțumiți că v-am ajutat puteți să faceți acest lucru fie rugând-ne să vă facem o factură pentru o anumită sumă, cât credeți că merităm, fie să ne donați suma dorită prin Paypal, sau, dacă aveți, prin Revolut.

paypal Revolut_logo