CUM AR TREBUI SĂ FIE AMENAJAT ORAȘUL – EPISODUL 5. PIAȚA NICOLAE BĂLCESCU

CUM AR TREBUI SĂ FIE AMENAJAT ORAȘUL – EPISODUL 5. PIAȚA NICOLAE BĂLCESCU

Anton Kovacs July 29, 2019

În urmă cu vreo 2-3 săptămâni îi provocasem pe cei care și-au anunțat intenția de a candida la funcția de primar la un mic concurs de idei privind felul în care ar trebui să arate în viitorul apropiat piața Nicolae Bălcescu.

Au participat cei cărora le pasă, și unii din candidați și persoane care nu candidează la vreo funcție. Unii dintre participanți sunt foarte tineri, alții sunt tineri adulți, alții nu mai sunt foarte tineri.
A participat indirect chiar și actualul primar al orașului, care în primul rând și-a exprimat public părerea că în prezent această piață are un aspect de lucru neterminat și mai mult, pentru a îmbunătăți microclimatul din acea zonă, a propus amenajarea unei fântâni.

În prezent această piață arată deplorabil, în mijlocul pieței există o insulă pe care putem vedea niște iarbă arsă de soare, niște ghivece cu panseluțe care sunt schimbate aproape săptămânal și cam atât.

De-a lungul ultimilor ani au existat mai multe propuneri de reabilitare a acestei piețe, una dintre acestea fiind amplasarea în acest loc a Coloanei Fidelității, monument aflat în prezent în Cimitirul Eroilor.
Din mai multe motive soluția aceasta nu s-a dovedit viabilă așa că s-a renunțat la ea.

foto: Forum RATT

O altă soluție propusă este amenajarea în centrul pieței a unei fântâni arteziene cu luminițe colorate în valoare de aproximativ 200.000 de euro.

***

Preluând ceea ce am crezut că este valoros din propunerile celor care au participat la micul meu concurs de idei, ținând cont și de faptul că soluția propusă trebuie neapărat să fie destul de ieftină, pur și simplu pentru ca banii s-au cam terminat, a rezultat o soluție care cred că este mult mai valoroasă decât toate celelalte soluții propuse.

Hașura

Pe spațiul pe care este desenată în prezent hașura din partea de vest a pieței, inclusiv spațiul dintre liniile de tramvai, se va semăna iarbă.

foto: Forum RATT

Există specii de iarbă de înălțime mică care vor fi folosite pentru plantarea în acest spațiu. Avantajul va fi că întreținerea suprafeței respective de gazon va fi mult mai ieftină, iar înlocuirea asfaltului, care nu numai că arată urât dar mai are și rolul de acumulator termic, va îmbunătăți microclimatul cel puțin pe această latură a pieței.

Insula

În mijlocul insulei din centrul pieței va fi plantat un singur copac, un stejar, simbol al dreptății, al demnității și al sănătății spiritului.
Atât, iarbă verde și un singur copac, nu trandafiri, panseluțe, lalele sau alte floricele.

Vorbim aici despre un copac adult și de dimensiune cât mai mare.

Citește și: Cum ar trebui să fie amenajat orașul – Episodul 4. Parcurile, cu gard sau fără gard?

Stejarii rezistă bine atât la poluare cât și la uscăciune, așa că este sigur că acest copac ar rezista în mijlocul pieței.

Pe una din ramurile de la baza coroanei va fi montat un leagăn, care va simboliza viitorul Timișoarei.
Bineînțeles că nu va fi un leagăn “adevărat’, acesta nu ar rezista în timp, ci un leagăn “monument”, confecționat din bronz, dar care va imita totuși cât se poate de bine un leagăn real, făcut din două sfori și o scândură.

Pe întregul perimetru al “insulei” vor fi montate duze care, începând de primăvara și până toamna târziu, vor pulveriza jeturi de apă extrem de fine, combinate cu ceață către un punct aflat undeva deasupra centrului stejarului.
Ceva asemănător cu fântâna din poză, dar cu duzele mascate în pământ, jeturile mult mai fine și combinate cu jeturi de ceață:

Water Dome fountain, Florida Southern College campus.
Design: Frank Lloyd Wright

Este de fapt o combinație de fântână arteziană cu ceea ce se numește “Sistem de răcire cu ceață”, instalație folosită vara pe terase, bineînțeles la o scară mult mai mare și cu duzele orientate în sus și spre centrul pieței…

Efectul căutat este de a se obține imaginea aproape suprarealistă a unei insule verzi de iarbă într-o mare de asfalt, insulă în mijlocul căreia poate fi văzut un stejar aflat sub o cupolă discretă, aproape invizibilă, ceva asemănător cu ce se poate vedea în poza de jos:

În timpul zilelor însorite, acest “zid” din ceață va crea efecte foarte frumoase de curcubeu.

În timpul nopții, o instalație de iluminat cu LED-uri verzi va propaga lumina prin jeturile de ceață, creând în jurul stejarului un halou verde.
Copacul va fi și el iluminat discret de jos în sus, tot cu lumină de culoare verde.
Astfel, în timpul nopții aspectul va fi asemănător cu al unei holograme verzi a imaginii care poate fi văzută în timpul zilei.

Atât sistemul de iluminat cât și sistemul care asigură funcționarea duzelor pentru ceață va fi complet automatizat, funcționând în funcție de lumina ambiantă și de temperatură. O astfel de instalație de automatizare este extrem de simplă și de ieftină.

Sistemul de pulverizare al apei descris este practic o instalație de răcire a aerului, la o scară foarte mare.
Datorită acestei instalații aerul în piață va fi răcit și purificat, iar un avantaj suplimentar este că gazonul din “insulă” va fi în permanență irigat, fără a fi necesară construirea unui alt sistem de irigare.

Pentru că nu e vorba despre o fântână arteziană cu bazin și tot felul de decorațiuni, ci mai curând ceva comparabil cu o instalație de aspersoare, costul întregului sistem ar trebui să reprezinte o fracțiune din prețul unei fântâni arteziene clasice.

Citește și: Și totuși, ce se întâmplă cu spitalul început în Calea Torontarului?

În comparație cu proiectul actualei administrații, care este de fapt o fântână arteziană comună, cum sunt atâtea altele în cartierele României, acest ansamblu este extrem de frumos și de spectaculos, având însă acea eleganță extrem de discretă a lucrurilor cu adevărat valoroase.

Piața

“Piața agroalimentară” din Bălcescu nu mai are de mult timp nimic comun cu acest termen.
În această iarnă zăpada a distrus o parte din acoperișurile care protejau vânzătorii de ploaie sau de soare și nimeni nu le-a mai reparat.

În prezent acolo este o imensă infecție care pute în permanență a găinaț și care trebuie urgent eliminată.

Propunerea este ca pe suprafața recuperată după desființarea acelei piețe, în jur de 3.000 de metri pătrați, să se construiască o parcare supraetajată de mari dimensiuni, investiție care, vom vedea puțin mai jos, este extrem de necesară în acea zonă.

Pentru a optimiza acea suprafață din punct de vedere termic, acoperișul parcării va fi verde, ceea ce înseamnă că va fi plantat cu iarbă și copaci.
Suprafețele verticale ale clădirii vor fi și ele acoperite cu vegetație.

Strada Doja

În prezent strada Doja este întruchiparea haosului.

Pe acolo trec tramvaie și autoturisme, trotuarele sunt în permanență ocupate cu mașini parcate, iar pietonii se strecoară prin acest haos ca niște șobolani, circulând pe liniile de tramvai pentru că pe altundeva nu au loc și uitându-se mereu în spate pentru a nu fi cumva călcați de tramvai sau de vreo mașină.

Imediat după finalizarea parcării care va fi construită în locul actualei piețe Bălcescu, accesul pe această stradă cu autoturismele, altele decât cele ale serviciilor de salvare, poliție, pompieri sau mașini de aprovizionare, va fi complet interzis.
Bineînțeles că și parcarea de-a lungul întregii străzi va fi interzisă, mașinile locuitorilor din zonă urmând să fie parcate în nou construita parcare despre care am scris mai sus.

Înțeleg că există un litigiu între Primărie si o firmă privată privind un teren aflat în apropierea colțului format din străzile Sfânta Rozalia și Filaret Barbu, pe latura estică a parcului Carmen Sylva.
În prezent a fost începută construcția unei clădiri în acel loc.

Dacă litigiul va fi soluționat în favoarea comunității, în acel loc va fi amenajată o altă parcare supraterană multietajată.

Teoria ferestrelor sparte

În anii ‘80 această zonă era una de lux, exista un bar extrem de frecventat, cofetăria, exista cinematograful Victoria, care era pe locul 2 în topul cinematografelor, după Capitol, exista biserica.

Citește și: Nicolae Robu vrea să numească cetățean de onoare al Timișoarei pe un apropiat al Securității

În prezent, după câteva administrații incompetente, piața Nicolae Bălcescu este un exemplu viu al teoriei ferestrelor sparte, spațiul a fost lăsat să decadă din punct de vedere comercial, mica infracționalitate este la ea acasă, piața este murdară, fiecare parchează unde dorește.
Dacă în urmă cu câțiva ani existau în fiecare dimineață echipe care salubrizau zona, în ultimii doi ani rar puteai vedea acolo pe cineva care mătura trotuarul, câte un angajat al salubrității care vântura gunoaiele împingându-le spre carosabil.
În zilele cu vânt se poate vedea cum acesta poartă hârtiile sau conservele de aluminiu de-a lungul străzilor din jur.
Gangul de trecere care face legătura între străzile Ciprian Porumbescu și Coriolan Băran a devenit un mic WC public.

Odată cu reamenajarea zonei vor trebui luate măsuri de salubrizare și întreținere permanentă a pieței și a străzilor din jur, cel mai mic grafiti va fi imediat curățat, orice defecțiune va fi imediat reparată.
Echipele de poliție vor trebui să supravegheze această zonă atât prin camerele video existente deja acolo, dar și prin prezența discretă, dar permanentă, inclusiv pe timpul nopții, descurajând astfel persoanele care sunt suspecte de a desfășura acțiuni care intră în contradicție cu civismul și cu bunul simț.
Spațiile care aparțin primăriei sau cooperației vor trebui să fie populate cu magazine care să constituie centre de atracție ale zonei, iar activitățile care constituie centre de coagulare a infracționalității vor fi descurajate.

Mai multe despre teoria ferestrelor sparte puteți citi aici.

***

În final, cred că ar fi util ca persoanele cărora le plac ideile propuse să își exprime părerea, cu like-uri, cu comentarii cât mai multe și să militeze pentru aplicarea acestora, asociațiile de arhitecți și peisagiști să-și exprime și ei părerile, politicienii cărora le place ce scrie aici să susțină și ei proiectul, în fond acesta nu aparține vreunei părți din spectrul politic, ci orașului, iar autoritățile să țină cont de aceste păreri și fie să le pună în aplicare, fie să nu facă nimic până la viitoarele alegeri locale.

Și toată această consultare și convingere a autorităților ar trebui să se facă cât se poate de repede pentru că altfel banii se duc și rămânem cu pășunea, sau mai rău, cu o discotecă, în mijlocul pieței.

Știu că există un proiect aprobat zilele astea, dar orice proiect aprobat poate fi și dezaprobat dacă există o soluție mai bună, în fond e vorba despre un căcat de hârtie, nu de tablele lui Moise.