ADEVARUL PE CARE NU VI L-A SPUS NIMENI DESPRE BIOREZONANTA

ADEVARUL PE CARE NU VI L-A SPUS NIMENI DESPRE BIOREZONANTA

Anton Kovacs June 22, 2019

Imaginați-vă scenariul de mai jos, cât se poate de real!

Un bolnav merge la un medic oarecare, având toată încrederea că acesta, din moment ce a absolvit o facultate de medicină, este o persoană competentă.
Odată ajuns acolo, bolnavul este conectat la un aparat, o chestie mică din care ies niște fire, unele se leagă la mâinile bolnavului, altul la cap, altele la picioare…

I se explică că este o metodă revoluționară de diagnostic folosită la NASA.
Medicul dă drumul la laptop, se aude o muzică liniștitoare, pe monitor se învârt tot felul de imagini interesante și culori.
La un moment dat pe ecran apare și un corp omenesc pe care se învârt tot felul de cercuri sau se plimbă niște raze, sugerând un corp omenesc care este scanat de un fel de radar.
După o jumătate de oră, după ce medicul citește niște parametri pe display îi prescrie pacientului niște pilule sau îi spune pur și simplu că acel aparat l-a vindecat.
De obicei pilulele respective sunt suplimente alimentare, fără nici un efect, vândute la un preț destul de pipărat.

Fenomenul este numit biorezonanță, în unele cazuri fiind folosit termenul generic, deosebit de impresionant de “Medicina cuantică” sau chiar “Medicină cuantică spațială”.

Dacă ați avea posibilitatea să citiți ce scrie pe ecranul laptopului folosit în cursul “tratamentului” (eu am avut această posibilitate) ați vedea în primul rând o listă care cuprinde câteva sute de boli, din care medicul citește câteva, la întâmplare, eventual potrivindu-le cu anamneza efectuată înainte sau în timpul procedurii descrise mai sus.

Cam la fel cum ghicitoarea îi spune unei femei că va întâlni un bărbat pe malul unei ape, după ce aceasta i-a spus că e nemăritată.
Am mai văzut acolo testul acela foarte popular pe siteurile revistelor pentru tute proaste, care îți calculează durata vieții, dacă alergi se adaugă 5 ani, dacă fumezi se scad 12 ani, dacă mănânci gras se scad 5 ani, dacă paști iarbă se adaugă 2 ani…
De fapt, cutia aceea nu face nimic în privința sănătății dumneavoastră, în cel mai fericit caz vă măsoară rezistența pielii. Iar ceea ce arată laptopul sunt niște date redate aleator care nu au nici o legătură cu dumneavoastră.

Corpul acela omenesc care e scanat nu e decât un fișier *.gif animat sau ceva asemănător, identic cu “pozele care se mișcă” pe care le vedeți zilnic pe facebook.

Cel puțin în cazul aparatului pe care l-am studiat eu în urmă cu câțiva ani softul respectiv era destul de primitiv, de exemplu, chiar și atunci când electrozii nu erau legați la un pacient ci erau așezați pe masă, pe ecranul calculatorului se puteau vedea tot felul de diagnostice.
Un efect mai puternic ar avea dacă ați pune limba pe bornele unei baterii de 3 volți.
Medicii își dau seama după un timp că este vorba despre o escrocherie, văd și ei că laptopul ăla nu vindecă oameni, dar nu le vine să creadă cât au fost de proști, au dat mii sau chiar zeci de mii de euro pe un laptop pe care ți-l cumperi din supermarket cu câteva sute de lei.
Dar și ei, ca orice escrocat, ca orice proastă care a mers la ghicitoare și i-a dispărut verigheta și când merge să și-o recupereze rămâne și fără brățară, speră că totuși nu au înțeles ei bine ceva și că în final totul se va rezolva.

Așa că merg la cursuri și seminarii unde plătesc de fiecare dată sute de euro și cumpără cea mai nouă versiune de soft, poate ăsta va face ce se spune că trebuie să facă.
Din păcate, de la o versiune la alta doar aspectul programului se modifică.
Și atunci, pentru că sunt proști, dar nu atât de proști încât să piardă bani, escrochează și ei la rândul lor pacienții, recuperându-și astfel banii cheltuiți.
Bolnavul pleacă de la medic convins că diagnosticul stabilit de aparat este cât se poate de corect, în fond pentru stabilirea acestuia a fost folosit un computer, se știe că computerul nu minte, și analiza a fost făcută de un medic, un om în care are încredere și căruia i-a mai și plătit niște bani, nu puțini.

În general oamenii (inclusiv eu) au un mare respect față de medici și încredere în capacitatea acestora de a vindeca, de aceea tuturor ne este foarte greu să concepem că și medicii pot fi escroci sau chiar proști.
Uneori pacientului i se spune că afecțiunea sa a fost vindecată, sau, mai frecvent, i se spune să revină pentru că o singură ședință nu a fost suficientă pentru a-l vindeca.
Câteodată, din fericire, organismul are suficiente resurse să învingă boala și bolnavul are impresia că vindecarea a avut loc datorită “tratamentului” de care a beneficiat.
Alteori bolnavul ajunge la un medic adevărat care îl tratează și astfel singura pagubă rămâne cheltuiala cu “tratamentele folosite de NASA”, cheltuială în schimbul căreia a ascultat muzică de relaxare sau ciripit de păsărele.
Din păcate există situații în care, cu toate că bolnavul ar fi putut fi vindecat dacă boala ar fi fost tratată la timp, până se ajunge la medic boala se cronicizează sau nu mai poate fi tratată.
Si, cazul fericit, în foarte multe cazuri bolnavul nu este bolnav.

Mie, de exemplu, cu ocazia unui test pe care mi l-au făcut un medic din România și doi “specialiști în biorezonanță” veniți din Ungaria, pe lângă tot felul de aiureli mi s-a spus că sufăr de alergie la câini.
Asta în condițiile în care eu dorm cu doi câini în pat, și zilnic, în drumul de la serviciu până acasă mă joc cu toți câinii pe lânga care trec.
Oameni buni, nu vă mai lăsați prostiți.
Poate veți fi dezamăgiți să aflați acest lucru dar, biorezonanța este o șarlatanie, nu există nici medicină quantică, cosmică sau cum s-o fiind numind, nu există nici chacre, piramidele quantice care vă vindecă de stres și de generația 5 de telefoane sunt și ele o escrocherie, nu există nici nivele energetice care se hrănesc cu ioni.
Există într-adevăr tratamente în cadrul cărora medicii sunt ajutați de computere, de exemplu există o procedură numită “Deep Brain Stimulation”, dar alea sunt încă în stadiu de experiment, probabil la un moment dat cineva va primi un premiu Nobel pentru așa ceva și este vorba despre cu totul altceva, mult mai puțin decât vă promit cei care practică biorezonanța.


***

Se pune întrebarea de ce medicii își riscă prestigiul și riscă chiar sănătatea și viața pacienților, folosind o metodă cel puțin puternic controversata de diagnostic și tratament ?
De ce ziarele si posturile TV, care se presupune ca au totuși redactori cu un nivel minim de instruire promovează această șarlatanie ?
De ce organele abilitate se fac ca nu știu nimic sau, mai rău, permit acest fel de tratamente ?
Răspunsul este simplu și scurt: Banii.
Această escrocherie pseudoștiințifică aduce sume imense atât celor care o practică cât și celor care o protejează.

***

Cei care vor căuta vor găsi zeci de mii de referinţe despre cabinete medicale din România dar nu numai, care folosesc acest gen software și aparatură pentru diagnosticul şi tratamentul pacienților, sub diferite nume (QXCI, Co-Re, Rof, Quantum, Xeroid, SCIO, BICOM 2000, etc) dar în fond reprezentând același lucru, o modalitate de a lua banii de la pacienți fără a munci pentru ei.

O escrocherie asemănătoare cu biorezonanța este cea prezentată ca fiind o nouă metodă de tratament antifumat cu ajutorul unui aparat numit „BICOM 2000”. Trebuie spus ca inițial acest aparat era folosit pentru „tratamente” prin biorezonanţă de catre medicii veterinari, pentru că animalele oricum nu știu să spună ce le doare.
Probabil că această piață fiind saturata a fost gasită o noua întrebuințare pentru dispozitivul respectiv. Alături de vindecarea chacrelor și alte minunății.

Nu este primul caz, și cu celelalte aparate similare s-a făcut același lucru.
Procedeul, ca și în cazul celorlalte aparate de același gen, constă în legarea pacientului, prin intermediul unor electrozi sau prin intermediul unei suprafețe cu senzori, la o „cutie neagră”, care la rândul ei este legată la portul serial a unui calculator. După jumătate de ora tratamentul este considerat încheiat, pacientul urmând să consume câte un pahar cu apa la fiecare jumătate de ora.
Intr-o altă viață, cea de fumător, pentru că am fost invitat și pentru că sunt curios, am participat la un astfel de experiment, bineînțeles fără nici un rezultat.

Practic se încearcă înlocuirea dependenței psihice de fumat cu dependența psihică de a bea apa. Aparatul nu are nici o contribuție în acest proces.
Nu este rău, dar pentru asta nu trebuie cheltuită suma de câteva sute de lei. La mine oricum nu a avut nici un efect, după ce am ieșit din cabinetul în care am fost tratat am fumat patru țigări una după alta.

***

Cel descris mai sus nu a fost singurul experiment pe care l-am făcut cu aparate de biorezonanță.

La un moment dat, beneficiind de colaborarea unui medic care folosește un astfel de aparat, o persoană care chiar este medic, mai mult, un medic destul de renumit pe plan local și din afirmațiile publicate pe site-ul său este și “practicant al medicinei integrative, convențională și cuantică” și are “competență în acupunctură și atestat în biorezonanță” am organizat un test “dublu orb”, în care medicul nu avea voie să comunice în nici un fel cu pacientul, nu avea voie să intervină într-un fel oarecare asupra softului folosit (cu excepția comenzilor “standard”) iar pacientul nu știa care este scopul experimentului.

Pacientul respectiv făcea parte dintr-un program național de monitorizare a sănătății (condus de medici “adevărați” și cu analize “adevărate”), astfel încât se știa exact care sunt bolile de care acesta suferă, dar atât aceste informații cât și faptul că este vorba despre un pacient monitorizat nu i-au fost comunicate medicului care a participat la experimentul meu.
Rezultatul a fost dezastruos, aparatul de biorezonanță a stabilit că pacientul suferă de cancer la creier, ceea ce nu era nici pe departe adevărat.
Dacă nu aș fi impus interdicția de comunicare cu pacientul, probabil că după efectuarea “analizei” prin biorezionanță acesta s-ar fi aruncat în față primei mașini.

Pentru ca toată lumea să fie liniștită este bine să se știe că în prezent, după vreo 10 ani de la efectuarea micii experiențe descrise mai sus pacientul este perfect sănătos.

***

În cursul căutărilor de informații despre acest fenomen ce tinde sa devina o noua religie a timpurilor noastre am găsit nenumărate trimiteri la articole în care este arătată adevărata valoare a acestui sistem.
Iata unul din aceste articole:

Note despre Quantum Xrroid (QXCI) si William C. Nelson

Stephen Barrett, M.D.

Textul original poate fi găsit la adresa:

http://www.quackwatch.org/01QuackeryRelatedTopics/Tests/xrroid.html
Traducere: Anton KOVACS

Se pretinde ca Quantum Xrroid Consciousness Interface (QXCI) System ar fi cel mai avansat dispozitiv de evaluare și diagnostic existent în prezent în lume [1]. Acesta se presupune ca scanează toate cele 200 de trilioane de celule umane cu ajutorul unui sistem de bio conexiune inversa pentru a crea o bunăstare optima.[1]

Citește și: „Iepurii” de partid

Despre creatorul sau, William C. Nelson (n. 1951), se afirma ca este doctor în medicina cu o îndelungata si distinsa cariera ștințifică.

Benzi conectate la cap, la mâini, și la picioare conectează, prin intermediul unor cabluri, pacientul la o cutie digitala (vezi imaginea alăturată), si prin interfața seriala a acesteia la un computer.

Model de aparat pentru biorezonanţă

După efectuarea „calibrării” echipamentul monitorizează si interpretează reacțiile pacientului la mici impulsuri electrice generate de interfața digitala [3] si recomanda tratamentul.

ISTORIA DISPOZITIVULUI

Unii distribuitori afirma ca Xrroid a fost utilizat pentru prima data în 1985 sub denumirea Electro-Physio-Feedback-Xrroid (EPFX) System. In 1989, Eclosion Corporation of Commerce City, Colorado a primit premisiunea de a comercializa acest dispozitiv care ar avea calitatea de dispozitiv pentru biofeedback. Oricum, pretenția de dispozitiv pentru biofeedback a fost doar un truc pentru a deruta FDA (Food and Drug Administration – organismul care reglementează producerea și distribuirea de alimente, medicamente si aparatura medicala pe teritoriul SUA).

Biofeedback-ul este o tehnica de relaxare care poate ajuta oamenii sa-si controleze diferite funcții autonome. Pacientul este conectat la un dispozitiv care indica numărul bătăilor inimii, tensiunea sau alte funcții. Pacientul este instruit sa se relaxeze pentru a modifica acești parametrii după dorința. Ca o consecință pacientul este învațat să-și controleze funcțiile corpului fara nici un aparat.

Aparatele autorizate pentru biofeedback nu sunt folosite pentru diagnostic și nu se pretinde ca ar influenta evoluția bolilor.

Când agenția menționată mai sus (FDA) a constatat ca EPFX a fost utilizat pentru diagnoza și tratament medical, a informat Eclosion ca acest lucru este ilegal, în consecință în 1992 compania a retras software-ul pentru cele 139 de dispozitive care au fost comercializate pâna la acea data. [7,8]
Într-un raport din 1992 al FDA se declara ca aparatul a fost utilizat în primul rând de chiropractori, dentiști și medici interesați în diagnoză și tratament homeopatic si că compania a făcut modificări neautorizate a software-ului, ceea ce a dus la o deviere semnificativa fata de aplicația originala.[7]

QXCI, despre care se afirma ca este o variantă îmbunatațită a EPFX este manufacturat și comercializat în prezent de catre QX Ltd, Budapesta. Acest dispozitiv nu poate fi comercializat legal pe teritoriul SUA în calitate de dispozitiv de tratament sau diagnostic, dar distribuitorii si importatorii ocolesc prevederile legale pretinzând ca aparatul este utilizat pentru biofeedback în scopul reducerii stress-ului.

În prezent prețul pentru dispozitivul QXCI, software și manualul de utilizare este de 13000 USD.

Instruire suplimentara este disponibilă din diferite surse din care cea mai notabila este
International Medical University Natural Education (IMUNE), care este localizată în Geneva. Oferta acesteia include seminare profesionale (400 USD) si un curs de certificare cu durata de 6 zile (2000 USD) [9].

Trecutul lui Nelson

Bucăti si bucatele din trecutul lui Nelson apar pe mai mult de o duzină de site-uri dar nici unul din acestea nu prezintă o imagine completa. Următoarele informații au fost obținute în principal din cinci site-uri: Moonlight Health [11], Quantum Life [12], Acer Quantum [13], Advanced Dermacare [14], and Quantum World [15].

– prima experiență vocațională a Dr. Nelson a fost în fizica quantică si inginerie în domeniul electric, în perioada în care a lucrat la sistemul de navigație pentru proiectul Apollo. A făcut studii de matematica, meditație și filozofia mistică la universitatea Youngstown State University timp de peste 11 ani [11].

O dată cu mutarea la Denver, Nelson a obținut o numire de asistent la Lafayette University, unde a făcut studii de nutriție, anatomie, psihologie, medicina, homeopatie [12].
Universitatea Lafayete nu a fost o scoală dar a fost parte a unui conglomerat care eliberează diplome fără studii (make-believe paper) care include și American Nutrimedical Association (ANMA), descrisă mai jos [17].

Nelson a devenit doctor în medicina si consilier clinic licentiat in Ohio.
Îmi este imposibil sa găsesc numele lui Nelson în bazele de date cuprinzând medicii, sau orice alta evidenta ca acesta a fost vreodată doctor în medicina.
În una din referințele biografice se afirma ca acesta ar fi absolvit NEOCOM (Northeastern Ohio Universities College of Medicine), dar a fost deziluzionat si a abandonat în timpul internatului, ceea ce înseamnă ca nu putea fi licențiat pentru a practica medicina in Statele Unite [11].
Aceeași sursa afirmă ca a obținut o diploma de medic de la „International Medical University.”. Presupun ca se face referire la IMUNE – menționat mai sus – care nu este o scoală de medicina. Alta sursa afirmă că Nelson are un doctorat în psihologie la Southeastern University (New Orleans). Southeastern University nu este o instituție acreditată și nu are o recunoaștere academica acreditată.

Dr. Nelson are titlul de PhD în fizica quantica și inginerie[14,15].
Nu am găsit nici un fel de date care sa ateste aceasta afirmație.
Dr. Nelson este unul din cei mai prolifici lectori si scriitori în domeniul biologiei quantice, medicina energetica, homeopatie, medicina alternativa. A susținut conferințe pe tot globul…. Despre conferința sa la Royal Society of Medicine in London se mai vorbește si acum. În calitate de autor a peste 70 de studii și 20 de cărti de homeopatie, Dr. Nelson si-a adus cea mai importanta contribuție adusa vreodată în medicina naturista [11].
În baza de date a Bibliotecii Naționale de Medicina care cuprinde mai mult de 13 milioane de articole publicate în reviste de specialitate nu apare numele lui Nelson.

Citește și: O lecție de profesionalism pentru polițiștii locali

Dr. Nelson a fost ales președinte al American Nutrimedical Association. El are doctoratul în homeopatie, naturopatie științe, afaceri si legislație internațională.
American Nutrimedical Association a eliberat munți de diverse acreditări oricui le trimitea suma de 50 USD. La simpla cerere pentru a obține o diploma NMD (doctor în nutrimedicină) aceasta era eliberata în urma expedierii datelor solicitantului și a unei taxe de 250 USD.
O alta referință biografica afirma ca Nelson a obtinut diploma de doctor in naturopatie la „Clayton”. Presupun ca aceasta se refera la Dr. Clayton’s School of Natural Healing, o școală prin corespondenta, neacreditata, care oferă cursuri de 100 de ore, în urma cărora se eliberează o diploma de doctor.

Făcând un sumar, sursele de mai sus afirma ca Nelson a obținut opt doctorate în perioada 1980 -1993, când s-a mutat în Ungaria.
Putem sa afirmam ca nici una din aceste diplome nu a fost eliberata de o instituție autorizată.
Înregistrările Curții Districtuale a Districtului Columbia ne arata ca Nelson a fost inculpat pentru fraudă în iunie 1996 și a fost pus sub urmărire câteva luni mai târziu [18].

RISCURI INERENTE

False dispozitive de genul Quantum Xrroid pot cauza trei tipuri de daune:

1. Pacienții sunt alarmați de diagnostice false și astfel să facă teste inutile, pentru confirmarea falsului diagnostic
2. Din cauza nediagnosticării bolilor reale nu se face tratamentul necesar, aceasta ducând la înrăutățirea stării de sănătate a pacientului, uneori cu consecințe deosebit de grave.
3. Falsul diagnostic și tratament pot duce la cheltuieli inutile.

Pericolul tratamentului întârziat poate fi ilustrat cu cazul Reginald Rex, un californian care a consultat un practicant QXCI în Santa Monica. Potrivit probelor administrate în tribunal, practicantul QXCI nu a diagnosticat sifilisul și alte probleme, rezultatul fiind întârzierea unui tratament adecvat, durere și suferință considerabila pentru mai mult de un an, ca și cheltuieli medicale suplimentare.
În 2002 Marshall D. Voris, PhD, membru al Texas State Medical Board for Acupuncture a testat el însusi, împreună cu câțiva membrii a staff-ului său un dispozitiv QXCI si a ajuns la concluzia că acesta nu poate fi considerat un dispozitiv pentru biofeedback.

În raportul sau acesta declara:

„Dispozitivul descarca curenți slabi în corpul pacientului după care, transfera datele reflectate într-o baza de date. Baza de date contine câteva mii de categorii de diagnostic aparținând diverselor discipline medicale incluzând homeopatie, acupunctura, chiropractică, medicina traditională și totodată astrologie, rugăciuni si alte date mistice.

După studierea software-ului am gasit incorporate în acesta și imagini pornografice, nefiind în stare sa determin care a fost rațiunea pentru acest lucru.

Ca urmare a înregistrărilor din baza de date este stabilit un diagnostic. Am facut câteva teste pe mine însumi și am fost diagnosticat ca având un nivel ridicat al mercurului în sânge, hipertensiune arteriala, asmă, alergie la lapte, vaci și lumina solara. Am fost amuzat deoarece nu am niciuna din aceste deficiente sau alergii.

Am testat și alți membrii ai staff-ului meu și am descoperit erori de diagnostic similare, incluzând diagnosticul unui medic de sex masculin care a fost diagnosticat ca fiind gravid si în același timp ca având cancer testicular.”

CONCLUZIE

Se pretinde ca dispozitivul Quantum Xrroid balansează forțele „bio-energetice”, forțe pe care comunitatea stiintifică nu le recunoaște ca fiind reale. Realitatea este ca aparatul măsoară rezistenta pielii, aceasta neavând nici o legatură cu starea de sănătate a organismului.

Dispozitivul este promovat cu ajutorul unor elaborate explicații pseudoștiintifice si în termeni care sunt meniți sa-i protejeze pe cei care folosesc acest aparat. Folosirea acestui aparat poate duce la cheltuieli inutile și totodată la o întirziere în obținerea unui tratament adecvat.

Referinte:

1.What is QXCI? White Dove Healing Arts Web site, accessed May 25, 2002.
2.Nelson WC. Quantum coherency and reactivity, 1994.
3.Quantum Xrroid Consciousness Interface. Maitreya Kft. – QX Ltd. Web site, accessed May 25, 2002.
4.How does the QXCI work? White Dove Healing Arts Web site, accessed May 25, 2002.
5.Frequently asked questions (FAQ. Global Quantum Quest Web site, accesssed May 27, 2002.
6.How long are appointments and what does it cost? Alternative Choices Healing Center Web site, accessed May 26, 2002.
7.Gill LJ. Warning letter to Michelle Vandepas, president, Phasx Systems, Inc., May 19, 2000.
8.FDA Enforcement Report, Dec 9, 1992.
9.IMUNE home page May 25, 2002.
10.Informed consent. IMUNE Web site, accessed May 25, 2002.
11.Health Action Network Society. Energetic medicine. Moonlight Health Web site, accessed May 25, 2002.
12.The biography of William Nelson. Quantum Life Web site, accessed May 25, 2002.
13.Acer Quantum Web site, accessed May 25, 2002.
14.Quantum Xrroid brochure, Advanced Dermacare We site, accessed May 25, 2002.
15.Products. Quantum World Web site, accessed May 25, 2002.
16.Bear JB. The Alternative Guide to College Degrees & Non-Traditional College Education. New York: The Stonesong Press, 1980.
17.Barrett S. American Nutrimedical Association. Quackwatch Web site, revised April 16, 2002.
18.Criminal Docket for Case #: 96-CR-209-ALL, USA v. Nelson. USDC District of Columbia, filed June 25, 1996.
19.Nelson W, Kiely C. Process for manufacturing homeopathic medicines. Patent No. 5,603,915, Feb 18, 1997.
20.Barrett S. Homeopathy: The ultimate fake. Quackwatch, Aug 26, 2001.
21.Reginald Rex v. William Nelson, Q.X. Limited, and Does 1 through 100. Complaint for product liability, personal injury and damages. Superior Court of the State of California for the County of Los Angeles, West District-Santa Monica Court, Case No. SC 070 400.
22.Voris MD. Declartion in Rex v. Nelson et al., Aug 2002.