Cum se curata obiectele ruginite

Cum se curata obiectele ruginite

Anton KOVACS

Probabil in fiecare casa se gaseste cate un obiect ruginit.

De multe ori aceste obiecte, care pot fi scule, feronerie folosita la diverse piese de mobilier, componente ale aparatelor electrice, piese de bicicleta, motocicleta sau autoturism sunt de o calitate mult mai buna decat cele moderne, din pacate, din cauza ca sunt ruginite arata urat si de obicei sfarsesc prin a fi aruncate.

Si eu am in casa doua astfel de obiecte, doua pensete, care deoarece au stat uitate cativa ani intr-un mediu foarte umed au ajuns intr-o stare in care nu prea iti mai venea sa le folosesti.

Pensete1

Deoarece totusi acele pensete au fost de calitate candva, cu ocazia vacantei de iarna m-am gandit sa le reconditionez, dandu-le astfel sansa de a putea fi din nou folosite multi ani de acum inainte.

In primul rand, am preparat o solutie saturata de acid citric (sare de lamaie dizolvata in apa calduta).

Am scufundat cele doua pensete in aceasta solutie, iar dupa cateva minute am observat ca procesul de „deruginire chimica” a inceput, incet, incet rugina se transforma in citrat de fier (FeC6H6O7), solubil in apa, care se desprindea de pe pensete si se depunea la fundul vasului.

Pensete2

Dupa cateva ore toata rugina a disparut si pensetele erau curate, avand o suprafata de culoare gris spre negru.

Pensete3

A urmat o clatire cu apa din abundenta.

Urmatorul pas a fost sa imersez pensetele in alcool, pentru indepartarea apei din porii metalului, iar ultimul pas a fost sa sterg energic pensetele cu o folie de aluminiu (din aceea care se foloseste in bucatarie).

Frecarea cu folie de aluminiu, pe langa efectul foarte usor abraziv va mai avea un efect, aluminiul fiind foarte avid de oxigen va prelua oxigenul din oxidul de pe piesa de fier, in urma acestei reactii ramanand doar fierul curat.

In unele situatii, atunci cand rugina nu a patruns prea adanc in metal sau piesa este prea mare pentru a putea fi imersata in solutia de acid citric (de exemplu curatarea petelor de rugina de pe o bara de protectie a unei masini sau de pe un ghidon de bicicleta), simpla umezire cu acid citric si frecarea energica cu o folie de aluminiu a petelor de rugina poate da rezultate excelente.

Ultimul pas a fost sa ung pensetele cu un ulei pentru mecanisme fine, dupa care le-am sters din nou cu o carpa uscata.

Acesta este rezultatul final:

Pensete4