Idiocracy

Idiocracy

Anton KOVACS

Peste 60% din romani nu mai stiu sa scrie corect in limba romana si peste 46% din ei nu inteleg corect sensul unui text scris in limba romana.

Oare cine o fi de vina ?

images

Pai hai sa ne gandim putin:

1. Inainte de ’89 cartile erau ieftine dar, mai ales in ultimi ani,  nu se gaseau decat cu mare greutate.

Totusi, oamenii citeau, imprumutau unii de la altii, existau consignatii de unde se puteau cumpara carti ieftine, pana si in talciocuri se gaseau carti.

Dupa ’89, cartile au devenit putin prea scumpe.

Eu am cumparat in intervalul 1990-2010 cam cate o carte pe saptamana, carti care au costat in moneda actuala undeva intre 30 si 60 lei, sa luam o medie de 45 lei.

Daca facem un calcul reiese ca am cumparat aproximativ 1100 de carti, care au costat aproximativ 50000 lei, adica peste 12000 euro. Cam cat o masina noua.

Nu stiu cati cetateni si-au putut permite acest lux si cati din cei care si-au putut permite au facut aceasta alegere, in conditiile in care, odata cu aparitia societatii de consum prioritatile au devenit altele, autoturisme, televizoare cat mai colorate, concediile in strainatate si mai ales dorinta de a ne indopa pana la saturatie.

Stim rezultatele din statistici, peste 50% din populatie nu a citit nici macar o carte dupa 1990 (si multi se si lauda cu asta).

Cu totul alta ar fi fost situatia daca statul ar fi subventionat intr-un fel sau altul productia de carte, poate mai multi oameni ar fi putut sa-si permita achizitia de carti si astfel nu s-ar fi ajuns la situatia actuala. Si citind mai mult, poate ar fi invatat instinctiv si sa scrie mai corect si incet incet ar fi ajuns sa si inteleaga ce citesc.

Deci, primul vinovat este statul.

2. La un moment dat pe site-ul meu am creat o pagina de unde vizitatorii puteau sa descarce cateva carti (erau postate acolo pana in 200 de carti in format electronic).

Rezultatul a fost ca dupa cateva luni am inceput sa primesc mesaje de amenintare de la diverse edituri sau chiar de la unii scriitori care ma somau sa elimin acea pagina deoarece le stric afacerile (nu spuneau chiar asa dar asta era ideea). A trebuit sa elimin pagina pentru a nu ma trezi cu mascatii la usa. Pe autori am putut sa-i inteleg, un autor primeste doar in jur de 0,7 USD/volum vandut, dar nu am putut sa inteleg editurile care cred ca ar fi fost datoare sa dea ceva inapoi societatii din imensele profituri obtinute.

Deci, al 2-lea vinovat este lacomia celor care se ocupa de productia de cultura, combinata cu lacomia statului care percepe taxe mult prea mari pentru carti.

3. Faceti un test (eu l-am facut), intrebati 100 de oameni cu studii superioare cu profil real si care au absolvit facultatea in ultimii 15-20 de ani care este cea de-a 4-a zecimala a lui Pi. Intrebati-i care este legea lui Ohm. Intrebati-i ce este distributia Benford. Puneti-i sa extraga radical din 2 fara calculator. Probabil 80% din ei nu vor sti sa va raspunda. Intrebati un absolvent de calculatoare care este diferenta dintre o tastatura AZERTY si una QWERTY, intrebati-l ce inseamna BNC, puneti-l sa va scrie numarul 10 in sistem binar, puneti-l sa va formateze o discheta folosind linia de comenzi sau tot cu ajutorul liniei de comenzi sa se mute dintr-un director in altul. Rezultatul va fi acelasi. Intrebati-I pe profesorii absolventilor. Probabil veti obtine acelasi rezultat. Ei nu stiu din astea, ei sunt „specialisti in Word”. Nepotul meu stia sa scrie un text in Word cand avea 3 ani, acum e necesar sa faci o facultate pentru acest lucru.

Faceti un alt test, intrebati 100 de persoane cu studii superioare cu profil umanist de ce este corect “Vopsea-Vopseluri” (alta tampenie aparuta dupa ’89) dar nu este corect “Succes-Succesuri”. Vor rade superior, dar nu vor sti sa va raspunda.

Intrebati un absolvent de drept, nu, nu despre Dreptul Roman, e prea greu, spuneti-i sa scrie „neîncrezator”. Puneti-l sa va explice ce inseamna „paradigma” sau „oximoron” (ca tot e folosit cuvantul asta in ultimul timp la televizor), sau „pleonasm”. Sunt cuvinte romanesti, un absolvent de drept ar trebui sa le inteleaga. Veti constata ca oamenii astia care ne fac legi si impart dreptatea sau ar trebui sa apere dreptatea cuiva pur si simplu nu inteleg ce se vorbeste in jurul lor.

Acesta este si motivul pentru care mult peste 50% din cei care au absolvit o forma de invatamant superior fac munci cvasinecalificate, unii si-au deschis saormerii, altii spun ca sunt “contabili la facturare” (o munca care inainte de ’89 o faceau oameni cu 4 clase, ce mare cacat e sa scrii o factura), altii care au avut o pila s-au angajat undeva la stat si acum stau intr-un birou si joaca Solitaire pe calculator sau Candy Crash Saga pe telefon, altii fac poze la nunti, iar altii pur si simplu nu-si gasesc un loc de munca pentru ca nu stiu sa faca nimic.

La um moment dat am cunoscut o tanara domnisoara, absolventa a UPT, care dorea sa se angajeze la noi. Am intrebat-o ce meserie are, habar nu avea. Am intrebat-o ce stie sa faca. Nimic, dar era dispusa sa invete. Am intrebat-o cam ce salariu crede ca merita. Dorea un salariu de 2 ori cat al meu .

Avem pana si ministri care hotarasc soarta a milioane de oameni dar care nu stiu sa sa scrie sau sa vorbeasca corect romaneste. Un cetatean care era asa de mare specialist incat a primit o teapa imensa de la un escroc, patind exact la fel ca o baba care schimba valuta la smenari, e in prezent platit cu un salariu imens pentru a supraveghea financiar avutul tarii. Adica el nu a fost in stare sa-si supravegheze proprii banuti dar noi il platim sa ne supravegheze banii nostrii.

Avem specialisti care nu au nici cel mai mic habar despre ce vorbesc si despre meseria pe care sunt platiti sa o practice, uitati-va ce se intampla in jurul nostru, avem milioane de GPS-uri si aparaturi in valoare de zeci de milioane de euro si servicii pline de specialisti bine platiti pentru ca sunt supercalificati dar gasim avioanele dupa mirosul de fum. Si acesta e numai un exemplu.

Cum Dumnezeu au terminat toti oamenii astia o facultate, ce profesor e acela care lasa un elev sau student sa treaca printr-o scoala cand acel elev sau student nu stie sa scrie corect in limba sa materna sau nu intelege un text scris ?

Toti acesti absolventi sunt de fapt rebuturi ale facultatilor.

Daca pe vremuri un strungar ar fi produs un procent de rebuturi large_image_12297comparabil cu cel al facultatilor din Romania nu si-ar fi castigat nici apa pe care o bea, mai mult, ar fi adus de acasa niste bani sa plateasca pagubele. Profesorii universitari nu platesc pentru rebuturile lor, dimpotriva, primesc niste salarii imense, asta daca nu devin primari sau parlamentari.

In concluzie, cel de-al 3-lea vinovat este invatamantul, nu din cauza subfinantarii asa cum se spune, ci din cauza extrem de scazutei calitati a profesorilor de la toate nivelele.

4. Dupa ’89, daca din punct de vedere material am beneficiat de o revolutie, din pacate din punct de vedere spiritual am suferit o involutie.

Limba, obiceiurile, invatamantul, relatiile sociale, toate au revenit la forma existenta in perioada interbelica. Pana si cuvintele s-au modificat, nu mai spunem „sînt” ci spunem „sunt” la fel ca si chiaburul acela din Lumini si umbre, daca pana in ’89 limba romana era ceva destul de clar, „se scrie cu î din i cu o singura exceptie Romania, unde se scrie cu î din a” dupa aceea totul s-a bramburit, nimeni nu mai stie ce e cu „î”-urile alea, parul nu mai este „grizonat” ci este „grizonant”, vopselele nu mai sunt vopsele ci au devenit „vopseluri”.

Revistele sunt pline de horoscoape, in scoli in loc de stiinta se face religie, omul nu se mai trage dintr-o maimuta ci din Adam si Eva (asta se preda in scolile din aceasta tara), la TV apar tot felul de astrologi care isi dau cu parerea despre tot ce vrei si nu vrei, in loc de piramidon ne tratam cu apa sfintita sau cu Curcuma sau cu Gaviola, cand e seceta nu mai facem irigatii ci trimitem preotii pe camp cu prapurii sa se roage la un Dumnezeu care cand a vazut cat de idioti suntem ne-a lasat dracului, medicii nu mai folosesc termometre si aparate de masurat tensiunea arteriala ci folosesc laptopuri care te trateaza cu energie quantica, ghicitoarele si astrologii au primit coduri CAEN specifice meseriei lor, pana si politia apeleaza la clarvazatori.

Cand avem o problema nu apelam la niste specialisti pentru rezolvarea acesteia ci apelam la politicieni, oameni care prin definitie nu stiu sa faca nimic, nu au facut nimic in viata lor si de obicei sunt de o moralitate cel putin indoielnica.

Si toata aceasta indobitocire generalizata este incurajata in media si de catre cei care ne conduc.

Deci, al 4-lea si cel mai important vinovat este sistemul.

In momentul in care pentru rezolvarea problemelor vom apela la adevaratii specialisti, la tehnocrati, la oameni care nu fac ceva neaparat pentru bani sau din motive politice ci pentru ca asa trebuie facut, toate problemele acestei societati bolnave vor dispare, inclusiv semianalfabetismul din aceasta tara.