Cum se poate depista o știre falsă?

Cum se poate depista o știre falsă?

Anton Kovacs

Pornim de la un articol, acesta: http://www.mediafax.ro/social/adolescenta-din-sibiu-care-a-murit-dupa-ce-a-cazut-de-la-etajul-9-al-unui-imobil-juca-balena-albastra-16222454

Articolul conține o poză, pe care este înscris textul “Imagine: Arhiva Mediafax Foto”

Oricine citește articolul va ajunge la concluzia că poza o reprezintă pe adolescenta sinucigașa despre care este vorba în articol

Clipboard02

Facem o căutare după imagine și surpriză, aflăm că de fapt în poza respectivă este cineva cu numele de Veronika Volkova și că poza nu aparține sub nici o formă Mediafax, ci este o poză copiată de pe internet. Prima minciună, mai jos nu le mai numărăm.

Clipboard03

Din articol aflăm că “De asemenea, s-a mai reţinut că minora VDŞ a descărcat, pe telefonul său mobil, jocul intitulat <Balena albastră> (de unde?) şi a început a-l juca folosind pseudonimul „vovo_666”, având mai multe postări pe Facebook şi Instagram care indică parcurgerea acestui joc, precum şi unele imagini cu trimitere directă la acte de suicid”

Hai să căutăm după “vovo_666”

Nu există un astfel de cont pe Facebook (sau cel puțin eu nu l-am găsit) dar vom găsi un astfel de cont pe pagina picbear.com și un cont identic pe Instagram. Amândouă sunt siteuri care nu au legătură cu balenele ci locuri unde oricine poate să-și posteze pozele preferate. Pe ambele conturi vovo_666 găsim poze pe care le găsim și pe o mulțime de alte conturi ale adolescenților, poze cu căței, un puștan, niște citate și pozele de mai jos care întradevăr sunt puțin mai neobișnuite (pentru un adult dar poate nu pentru un adolescent) și care ne-ar putea duce la concluzia că “indică parcurgerea acestui joc”:

image

“Vai de mine, ce și-a făcut fata asta” s-or fi gândit procurorii și ziariștii de la Mediafax.

De fapt pozele alea nu indică nimic, sunt adolescenți care se taie, alții se tatuează, alții își bagă inele în nas, în limbă sau în organele genitale. Am văzut chiar un filmuleț cu unul care și-a băgat niște artificii în fund. Uitați-vă atenți pe stradă, veți vedea o mulțime de tineri care au astfel de cicatrice pe brațe. Si pe vremea adolescenței mele, în urmă cu 40-45 de ani erau tineri cretini care se crestau cu lama pentru a arăta ce viteji sunt, așa că aceste poze nu demonstrează altceva decât că progresul tehnologic nu a dus și la creșterea coeficientului de inteligență. Iar unele din pozele de mai sus sunt doar o formă de artă care dorește să șocheze sau să atragă atenția, la fel cum în alte epoci arta reprezenta diavoli sau moartea.

death-476741_640

Paranormal-Gargoyle

Cautăm după fiecare poză în parte și aflăm că de fapt pe conturile respective au fost postate pur si simplu niște poze copiate de pe diferite site-uri de pe internet.

2b

3b

4b

5b

6b

7b

Deci, nimic despre balena albastră, nimic despre etape de parcurgere a jocului, pur și simplu  pornindu-se de la o tristă întâmplare reală, din cauza incompetenței celor care au analizat întâmplarea, s-a ajuns la o concluzie falsă.

Tinând cont de felul în care au tras concluziile în acest caz nu ar fi de mirare dacă citind undeva despre, de exemplu, “Demonul lui Maxwell” acești procurori să ajungă la concluzia că este vorba despre un site al unor sataniști Smile

De altfel, ar fi ajuns să citească presa ultimelor zile, ar fi aflat că toată agitația legată de “Balena Albastră” nu a fost altceva decât o isterie pornită de la o știre falsă.

Dacă și-ar fi dat silința să caute mai mult pe google play, app store sau pur și simplu ar fi dat o căutare pe google, o căutare simplă, nu trebuie servicii secrete sau specialiști IT pentru așa ceva, și-ar fi dat seama că nu pur și simplu nu există o aplicație sau un joc care se numește Balena Albastră, deci tinerii nu au de unde să descarce pe telefon sau pe calculator așa ceva.

text-separator-21

De ce se fac astfel de lucruri?

De ce o fac procurorii?

Nu știu, există o regulă care spune că dacă prostia poate fi unul din motive înseamnă că probabil este adevăratul motiv. Sau din lene, sau din incompetență, e simplu când ai pe cineva pe care să dai vina, nu mai trebuie să cauți adevăratul motiv pentru care se intâmplă ceva, leafa cea mult prea grasă merge.

De ce o face presa?

Pentru că știrile șocante crează trafic și astfel se pot vinde mai eficient reclamele de pe pagina respectivă.

In felul ăsta, dezinformându-vă, cei care dețin site-ul respectiv câștigă o mulțime de bani.

Ia uitați-vă câte reclame sunt pe pagina aceea:

Clipboard07