Câte ceva despre programele pe care le folosim–2

Câte ceva despre programele pe care le folosim–2

Anton Kovacs

Așa cum arătam în prima parte a acestui articol, stocarea în cloud și aplicațiile online sunt niște lucruri tare minunate

Dar,

In urmă cu câțiva ani m-am dus la un angrosist, firmă de renume pe atunci, să cumpăr piesele necesare pentru un calculator.

Magazinul era plin de oameni cu banii în mână care doreau să cumpere, marfă era, dar nu funcționa programul de facturare, care era o aplicație online. Și din păcate, din cine știe ce motiv, în acel moment internetul nu funcționa la acea firmă.

Clienții veneau hotărâți dar după ce vedeau că nu pot să cumpere plecau să cumpere din altă parte.

In concluzie, aplicațiile online sunt minunate, dar până la o limită.

Clipboard01

In cazul în care este vorba despre o aplicație care îmi asigură pâinea, cum ar fi un program de gestiune, facturare, contabilitate sau altceva de acest gen, preefer să folosesc o aplicație pe care o am în propriul calculator și care merge și fără internet.

Nu e nici o problemă dacă nu îmi pot vedea pozele timp de o ora, sau până a doua zi, dar e o problemă dacă vine cineva să-mi dea bani și eu nu pot să-i iau pentru că nu îmi merge programul de facturare care este o aplicație online.

Deci, în cazul aplicațiilor vitale, care trebuie să funcționeze 24×7, este bine să ne ferim de aplicații online, indiferent cât de minunate ar fi acestea.

Clipboard01

text-separator-21

La începutul anilor ‘90, când calculatoarele nu erau foarte puternice, hardisk-urile aveau capacitatea de câteva zeci de megaocteți (și nu oricine avea dreptul să acceseze un calculator) pentru a putea funcționa aplicațiile trebuiau să fie scrise foarte eficient, trebuiau să aibe dimensiuni cât mai mici și să fie cât se poate de rapide.

Ca să va faceți o idee, Word 6 și Excel 3 ocupau împreună 4 dischete de 1.44 M. Și în mare făceau ce fac și cele de acum.

In prezent aceste două aplicații ocupă de aproximativ 1000 de ori mai mult spațiu și necesită de mii de ori mai multă putere de calcul.

Jocurile ocupau în rare cazuri mai mult de o dischetă, acum ocupă un DVD, în cel mai bun caz.

Un program de contabilitate sau de gestiune ocupa o dischetă, mai mult, de multe ori nici nu mai trebuia copiat pe harddisk, venea contabila cu discheta în geantă, băga datele și pleca mai departe.

ovp_dos62_disks

Si aceste programe mai aveau o calitate, le copiai într-un folder și știai că acolo ai și program și date, tot. Dacă doreai să muți programul pe alt calculator nu trebuia decât să copiezi acel folder după care pe noul calculator aveai aplicația funcțională, inclusiv toate datele.

In prezent programele moderne își înscriu datele în o mulțime de foldere, mai scriu date și în tot felul de fișiere folosite în comun cu alte programe, astfel încât în final, după instalarea a numai câteva aplicații totul devine un haos greu de controlat.

Iar când schimbați calculatorul toate aplicațiile trebuie din nou instalate pe noul calculator iar datele introduse până în acel moment se vor duce, în marea lor majoritate, în Nirvana.

Sau puteți avea surpriza că o aplicație care vă plăcea, în noua versiune nu mai arată la fel, nu mai funcționează la fel de bine sau nu mai e gratuită.

text-separator-21

Există totuși o modalitate de a evita, cel puțin parțial, problemele de mai sus, aceasta este folosirea aplicațiilor portabile, eventual în combinație cu clienții de cloud.

Aplicațiile portabile sunt aplicații special realizate, sau versiuni modificate ale aplicațiilor clasice, care au păstrat acea minunată caracteristică a programelor din ‘90, portabilitatea.

Adică, faci un folder în care copiezi programul și tot ce lucrezi cu acel program se va păstra în acel folder.

Cănd dorești, copiezi folderul care conține programul pe un stick de memorie, mergi la client și faci facturi sau desene sau te joci în continuare. Sau îl copiezi pe alt calculator unde totul va funcționa la fel ca pe vechiul calculator.

De aceea, după ce am stabilit care vor fi programele online pe care le vom folosi, pasul următor va fi să stabilim ce programe portabile vom folosi.

La adresa http://portableapps.com/apps vom găsi câteva sute de programe portabile, repartizate pe categorii, care acoperă toate necesitățile unui utilizator standard.

Clipboard02

Nu trebuie decât să descărcăm aplicațiile portabile pe care dorim să le folosim, le dezarhivăm, facem undeva pe calculator un folder pe care-l denumim “Portable” sau cum dorim și copiem acolo aplicațiile dorite, fiecare în folderul ei.

Clipboard03

Atunci când vom schimba calculatorul nu va fi nevoie decât să copiem pe noul calculator folderul care conține aplicațiile portabile și în câteva secunde vom avea din nou toate aplicațiile cu care ne-am obișnuit.

text-separator-21

Dacă vom instala un client de cloud, de exemplu Dropbox, putem copia folderul cu aplicațiile portabile în folderul creat de clientul de cloud, și astfel aplicațiile noastre copiate pe un calculator oarecare vor putea fi folosite pe oricare din calculatoarele noastre, aproape la fel ca aplicațiile online, avantajul fiind că aplicațiile portabile vor putea fi folosite și atunci când nu dispunem de o conexiune la internet, urmând ca sincronizarea să se facă automat atunci când internetul va funcționa din nou.

Sau, vom putea partaja ceea ce am lucrat cu colegii noștrii care lucrează în alte locuri.

Iar când avem, un nou calculator nu trebuie decât să instalăm pe acesta aplicația de cloud și după câteva minute aplicațiile noastre portabile vor apare ca prin minune pe noul calculator Smile

dropbox-cloud-storage

text-separator-21

In acest moment, dacă ați urmat instrucțiuniile de mai sus, puteți constata că aveți deja instalate probabil peste 90% din aplicațiile de care aveți nevoie, fără a instala nici un program, în afară de sistemul de operare, un browser și cel mult un client de cloud.

Noul nostru calculator funcționează exact la fel de rapid ca și în momentul în care nu instalasem decât sistemul de operare, spațiul liber pe harddisk este aproape nefolosit iar dacă calculatorul se strică sau dorim să-l schimbăm nu trebuie decât să copiem un folder pe noul calculator.

Prima parte

va urma