Despre dulcele gust al cacatului romanesc

Despre dulcele gust al cacatului romanesc

Anton KOVACS

Aseara un cetatean, fost inginer, fost scriitor de SF, fost ziarist, in prezent comentator TV de ocazie si jucator amator de tenis, afirma la televizor ceva de genul ca “…da, cainii sunt draguti, dar acestia nu folosesc nimanui, nu produc nimic decat cacat si in consecinta trebuie exterminati”.

Deci, in viziunea acestui domn dreptul la viata are o legatura directa cu productivitatea si probabil este invers proportional cu cantitatea de cacat generata.

Deoarece acest domn spune ca are o logica rece, de inginer, il intreb, ce facem cu cei 20% din cetatenii tarii (si nu este vorba de pensionari, copii, bolnavi ci ceilalti, care pot munci dar nu vor sa o faca) care nu produc absolut nimic, doar consuma ceea ce noi ceilalti producem, si in plus se si caca zilnic, îi exterminam si pe astia ?

Nu asa se pune problema domnu’ inginer, chestia asta functiona la hitleristi, acolo daca nu produceai ajungeai sapun, intr-o societate civilizata productivitatea nu are nimic de-a face cu dreptul la viata al unei specii. Dintotdeauna societatile civilizate au considerat ca nivelul de umanitate, civilizatie si evolutie este direct proportional cu respectul pentru orice forma de viata. Stiti sigur acest lucru dar va faceti ca l-ati uitat.

Un om care nu respecta viata celorlalte specii, fie ca e vorba de viermi, serpi, ciori, elefanti, ursi carpatini sau caini nu este inca om, este doar o maimuta, poate putin mai evoluata, care poate de departe arata ca un om, dar inca nu este om.

375698_534568583245357_23294436_n

(Foto: Andreea Alexandru – Mediafax)

Poate nu toti cititorii acestui text stiu, dar, in momentul de fata fundatia Bil & Melinda Gates detine patentul unei solutii care in maxim 6 luni ar duce la disparitia totala a tantarilor si indirect ar duce la salvarea a sute de mii/milioane de oameni anual.

Procedeul este cat se poate de bland, practic tantarii vor fi infectati cu un microorganism care-i impiedica sa se reproduca.

Deci nu e un spray sau un plici care-i omoara, ci pur si simplu tantarii traiesc fericiti pana la adanci batranete dar nu mai puiaza. Cam ca sterilizarea la caini.

Totusi, fundatia respectiva nu aplica aceasta solutie deoarece in lumea civilizata in care dorim sa ajungem si noi se considera ca nu este etic ca o specie sa fie distrusa in folosul unei alte specii (a oamenilor, in cazul nostru).

Un alt exemplu, in urma cu cativa ani se folosea pentru dezinsectie (si) o substanta extrem de eficienta care intr-o cantitate foarte mica (cam o picatura pentru o camera) ducea la disparitia gandacilor de bucatarie, aceia rosii si scarbosi. Acea substanta continea un microorganism care „imbolnavea” gandacii, acestia se molipseau unul de la celalalt si in cateva zile nu mai ramanea nici unul.

Substanta respectiva a fost la un moment dat interzisa deoarece gandacii bolnavi puteau sa infecteze gandacii din afara locuintei, lucru care ar fi dus intr-un timp mai lung sau mai scurt la disparitia intregii specii, si s-a considerat ca nu este normal sa se intample asa ceva.

Si mie mi-e mila de copilul ala, exact cum mi-e mila de fetita care ieri a fost muscat de o vipera, mi-e mila de femeia pe care au gasit-o inecata intr-un canal, mi-e mila si de cele 5 persoane care au murit de luni pana aseara in alte accidente de masina, imi pare tare rau de copilasii tot atat de draguti pe care-i vad in fiecare dimineata cautand mancare in tomberonul din fata blocului meu, mi-e mila de copilasii dragalasi care sunt cheluti pentru ca le-a cazut parul din cauza tratamentului impotriva cancerului.

Dar toate aceste persoane nu sunt o stire, asa ceva se intampla in fiecare zi si nu foloseste nimanui, o stire trebuie sa fie cu caini sau unguri pentru a putea fi folosita.

Stirea asta cu cainii a picat la tanc ca sa o aratam la televizor, sa nu se uite lumea la ceilalti, cei care protesteaza de 4 zile in toata tara impotriva unor banditi.

Suna putin cam paranoic, dar, voua nu vi se par interesante coincidentele astea, intotdeauna cand ceva nu convine unui anumit grup de interese ?

Sper ca medicii aceia legisti sa-si fi facut treaba cum trebuie si sa nu aflam cumva peste cativa ani ca acel caine avea doua picioare, asa cum am aflat de-a lungul timpului despre alte coincidente ca nu au fost chiar coincidente.

Alaltaieri toate televiziuniile au avut “Breaking News”: o femeie, o batrana, a fost atacata de haitele salbatice de caini si a fost transportata la spital in stare grava. S-au aratat imagini cu niste hingheri care cautau sa prinda niste caini, s-a vazut o targa cu cineva pe ea, s-au aratat niste salvari. Prea putine persoane au observat ca erau exact imaginile care fusesera prezentate si cu o zi in urma.

Ati mai auzit ieri despre acea femeie ? Nici eu. Probabil ca batrana respectiva era o ruda apropiata a gainii care facea pui vii.

In urma cu cativa ani presa a prezentat o stire asemanatoare, atunci au fostdescărcare doua femei atacate (si partial mancate) de caini. Si atunci am vazut la TV o salvare, o targa, in ziare au aparut niste poze cu caini fiorosi (aceleasi poze cu caini furate de pe internet si care ne sunt aratate de cativa ani). Cu acea ocazie m-am oferit sa fiu cobai si am propus tuturor ziarelor importante sa facem un experiment, eu sa merg si sa ma asez in exact aceeasi locatie, inconjurat de cainii comunitari, iar presa sa filmeze cum sunt mancat de caini. Eu as fi ajuns o efemera celebritate, presa avea o stire de senzatie, toata lumea ar fi fost in castig.

De fapt, stirea era un fas, femeile acelea nu au existat niciodata, peste cateva zile s-a aflat ca acolo nu au fost niciodata caini comunitari, pozele erau ale unor caini de lupta folositi de armata americana si bineinteles ca cei din presa au refuzat sa participe la mica mea experienta, stiau si ei ca nimic nu a fost adevarat.

Sunt sute de astfel de false stiri cu care sunteti bombardati zilnic pentru a vi se distrage atentia de la lucrurile cu adevarat importante.

Alaltaieri un individ de oarecare notorietate, un bloger, instiga la uciderea cainilor prin orice mijloace. Bineinteles ca era sustinut de o multime de comentatori tot atat de inteligenti ca si el, care-i dadeau sfaturi. Intr-o lume normala toata gasca ar fi fost bagata in camasa de forta si ar fi fost cu totii inchisi pe vecie la balamuc.

Clipboard03

Unii din cei carora nu le plac cainii cauta sa isi justifice ura afirmand ca nu este normal ca, in conditiile in care sistemul de sanatate este falimentar, sa mai cheltuim si pentru cei muscati de caini, mai mult, posesorii de caini, care sunt un fel de infractori de fapt, sa fie obligati sa plateasca un impozit sau o taxa suplimentara, taxa marita la intretinere si sa poarte un bat in cur pentru a fi recunoscuti de catre cetatenii cinstiti, cei care nu au caini.

Sunt de acord, astept sa vad cat va fi acea taxa si o voi plati pentru cei doi caini pe care-i am, dar…

Cheltuielile pentru tratarea celor accidentati de masini sunt infinit mai mari decat cele pentru tratarea muscaturilor de caini. Sunt mai mari probabil si decat cele pentru tratarea bolnavilor de cancer. Si daca mai adaugam si cheltuielile cu infrastructura rutiera, poluarea si celelalte neajunsuri provocate de autoturisme ajungem la sume astronomice.

Asa ca, judecand cu aceeasi unitate de masura, toti posesorii de autoturisme, altele decat cele utilitare, ar trebui sa plateasca o contributie pentru asigurarile de sanatate de cateva zeci de ori mai mare decat cei care circula pe jos, si bineinteles impozite majorate in aceeasi proportie, pentru ca mie, pieton, nu imi convine ca din impozitele mele sa se faca sosele ca sa poata sa-si plimbe curul in masina nu stiu ce fufa care e prea puturoasa sa mearga putin pe jos sau care nu vrea sa se amestece cu pulimea intr-un mijloc de transport in comun.

Intreaba altii de ce nu se militeaza pentru infierea copiilor orfani.

Se militeaza si, cel putin teoretic, se cheltuie sume imense pentru acei copii (atunci cand, la fel ca in cazul cainilor, banii nu sunt furati).

Dar copii aceia au fost nascuti de o mama care a primit timp de 2 ani o leafa (nu niste bani de concediu medical, pentru a nu era bolnava, ci a primit ceva echivalent cu un salariu pentru a-si ingriji copilul o anumita perioada) probabil mai mare decat o femeie care lucra intr-o fabrica de confectii 8-10-12 ore pe zi, uneori si sambata si duminica.

Acea mama mai primeste lunar niste bani, nu multi dar asta e, tara chiar e saraca. E normal asa, si mama mea a primit niste banuti care reprezentau alocatia care mi se cuvenea si poate nu ar fi fost rau ca acei banuti sa fie mai multi dar, asa ca si acum, nu era de unde.

Ceea ce nu e normal este ca de multe ori acestia sunt singurii bani care intra in bugetul respectivei familii.

O familie responsabila nu va da nastere unor copii pe care nu-si permite sa-I creasca, dar, o persoana iresponsabila va cauta sa-si mareasca venitul lunar obtinut in acest mod, asa ca va face mai multi copii, iar la un moment dat, poate, îi va abandona. Sunt mii de cazuri de acest fel despre care aflam zilnic din presa.

Atat timp cat din cauza saraciei nasterea copiilor este o afacere vor exista si copii abandonati. Si trebuie sa lasam de-o parte ipocrizia si sa recunoastem ca acei copii abandonati pot deveni la un moment dat o problema, chiar mai mare decat cainii abandonati.

Toti cetatenii stiu, si nu ma refer la politicieni, ma refer la oamenii de rand, cei pe care domnul depre care pomeneam la inceputul acestui text ne numeste “pulimea”, deci, toata pulimea acestei tari stie ca de 23 de ani banii destinati cainilor, copiilor, soselelor, se fura cu nerusinare. Dar nimeni nu a spus nimic, “las ca nu-i treaba mea, nu fura de la mine”.

Si acum, toata pulimea asta imi umple mie facebook-ul cu tot felul de mesaje lacrimogene sau petitii prin care se cere uciderea cainilor comunitari. Pai, de ce nu ati plans inainte de a se intampla ce s-a intamplat, stiati ca se fura, de ce v-ati facut complicii hotilor complacandu-va in mizeria asta ?

Cat timp se vor da bani unor firme private pentru controlul populatiei canine vor exista si caini pe strada, asta pentru ca nici o astfel de firma nu se va autofalimenta rezolvand problema.

Chiar daca nu ar mai exista nici un caine pe intreg teritoriul tarii, acestia ar fi importati. Si ar fi importati exact de catre cei pe care i-ati vazut ieri plangand la televizor pentru ca asta fac majoritatea politicienilor, ne-o trag. Si noi, cu totii, ne lasam fututi in cur fara sa spunem nimic.

Se intampla exact ca in cazul medicamentelor, nu se mai produc medicamente care vindeca boala pentru ca un bolnav insanatosit este un client pierdut. Se produc insa medicamente care cronicizeaza boala, facand astfel din bolnavi clienti permanenti. Ati auzit vreun politician sa va spuna despre aceasta grava problema care duce la cheltuirea unor sume imense in timp ce alti oameni mor pentru ca nu au posibilitatea sa-si plateasca tratamentul ? Nici nu veti auzi vreodata.

Daca banii destinati cainilor nu vor mai fi sifonati ci cheltuirea lor se va face cat se poate de eficient si cu un control cat se poate de strict, cainii ar putea sa dispara de pe strazi in 3-4 luni, fara a rani sentimentele nimanui si fara a face rau acelor caini.

In final va pun o intrebare ipotetica la care va rog sa va ganditi cat se poate de serios:

Sa presupunem ca la un moment dat, poate atunci cand va faceti rugaciunea de seara, veti auzi o voce a divinitatii care va spune ceva de genul „Daca donezi 10000 de euro, un copil oarecare, pe care nu-l vei cunoaste niciodata, il cheama Ionut, va trai. Daca nu, acel copil va muri in urmatoarea zi”.

Ati sari sa donati cei 10000 de euro, salvand astfel viata acelui copil ?

Ar face asta orice om din tara asta, indeferent ca-l cheama Basescu, Oprescu, Zozo, CTP, Banciu si ceilalti care de doua zile mananca cacat pe tema asta ?

Ma indoiesc,

Asa ca, acceptati ca situatia in care ne aflam, in toate privintele, este exact reflectarea a ceea ce suntem si FUCK OFF.