Revista presei–15.08.2024

Revista presei–15.08.2024

Țin minte atât de bine momentul de parcă aș vedea o înregistrare:
Locuiam în Blașcovici pe atunci, deci lucrurile se întâmplau înainte de a avea 12 ani.
Stăteam pe “divan” și citeam o carte despre primul război mondial.
Și la un moment dat m-am oprit din citit și m-am gândit, lucrurile erau atât de clare și de previzibile, cum de oamenii de atunci au fost atât de orbi încăt să nu realizeze ce se întâmplă și să ia măsuri pentru a preveni marea nenorocire care urma să se întâmple?

Și acum lucrurile sunt tot atât de clare, marii vinovați sunt atât de cunoscuți încât pot fi arătați cu degetul, unii din Europa, alții de peste mări și țări, avem și noi în România lepădăturile noastre.
Spre deosebire de cei din perioada antebelică sau interbelică avem internet de unde puteam afla cu mare precizie ce s-a întâmplat în 1990, 1991, 1994, 2000, 2010, 2020, putem afla aproape în timp real ce se întâmplă acum oriunde în lume.
Și totuși nimeni nu face nimic pentru a-i elimina pe acești oameni din viață politică a lumii, să-i ia și să-i închidă undeva de unde nu mai pot face rău.

*

Germania a emis un mandat pentru un scafandru ucrainean care este suspectat că a făcut parte din echipa care a sabotat conductele North Stream.
Dar, ce să vezi, când să fie arestat, se pare că omul trăia în Polonia, a dispărut de acasă.
La un moment dat, așa cum s-a întâmplat și cu Lee Harwey Oswald și cu mulți alții, ne va fi arătat un mort: ăsta e vinovatul pentru sabotatea economiei europene. Poate că vom vedea și momentul în care individul a fost ucis. Probabil că vor spune că Putin a dat ordinul de eliminare.

*

Să nu uitați să citiți episodul 2 din foarte interesantul articol despre Covid

*

Eu sunt în general optimist, de aceea impresia mea este că nu e chiar atât de complicat să-ți deschizi o mică afacere.
Poți să fii instalator, sau IT-ist, sau tâmplar, poți să vinzi articole de pe Temu, orice.
Important este să știi să faci bine ceva care se vinde și să realizezi că și dacă ție personal îți place un lucru acesta nu va fi neapărat cumpărat de alții. Pentru că, să luăm ca exemplu articolul de mai jos, nu prea poți să trăiești din vânzarea de cartoline și baguri, mai ales că majoritatea oamenilor (nici eu) nici nu prea știu ce sunt alea, cu atât mai puțin să și dea bani pe ele.
L-am întrebat pe GhatGPT despre cartoline, se pare că sunt cărți poștale sau vederi, iar “bagurile” sunt genți.
Păi cum să trăiești din ceva despre care nici nu știi să spui românește ce este, nici nu e de mirare că patroana din articol și-a prăbușit afacerea direct în cap. Mai ales că, cine mai folosește astăzi vederi sau cărți poștale, cred că nici poștașii nu au mai văzut de mult așa ceva.
Revenind, după ce te-ai hotărât ce vrei să faci, mergi la cineva care se pricepe la lucruri dinastea și îl/o rogi să te ajute să-ți faci firma, iar peste câteva zile poți să te apuci de treabă. Până atunci te pregătești, îți amenajezi spațiul, fie el unul real sau unul virtual.
Mai rămâne să închei un contract pentru contabilitate, poate ai nevoie și de niște softuri și un calculator, dar se poate și fără, și, asta e, te apuci de treaba pe care știi să o faci și începi să faci bani, dacă ești în stare.

***

Vicepremierul sârb: Starea de spirit din Europa seamănă acum cu atmosfera dinainte de Primul Război Mondial

Starea de spirit din Europa seamănă acum cu atmosfera dinainte de Primul Război Mondial, doar că acum rusofobia se răspândește, a declarat vicepremierul sârb Alexander Vulin într-un interviu pentru RIA Novosti. „În Europa acum există sentimente care amintesc de cele de dinainte de Primul Război Mondial. Înainte de fiecare război mondial, apare o anumită fobie

Ancheta sabotării gazoductelor Nord Stream. Germania a emis un mandat de arestare pentru un scafandru ucrainean, suspectat că a făcut parte din echipa care a aruncat în aer conductele, în septembrie 2022.

dreamstime_m_274834009.jpg

Potrivit a trei agenții de presă germane citate de Reuters, autoritățile din Germania au emis un mandat european de arestare împotriva unui instructor de scufundări ucrainean, care a făcut parte din echipa de sabotori implicată în distrugerea gazoductelor Nord Stream.

Anchetatorii germani cred că bărbatul, despre care presa relatează că locuia în Polonia, a fost unul dintre scafandrii care au instalat dispozitive explozive pe conductele care porneau din Rusia până în Germania, pe sub Marea Baltică, în septembrie 2022. Germania a transmis Poloniei încă din iunie informații despre bărbat, dar se pare că suspectul a părăsit această țară, înainte ca autoritățile poloneze să-l aresteze.

Fost analist CIA: Ucrainienii au pierdut 60% din trupele trimise în Kursk

În timpul atacului asupra Regiunii Kursk, pierderile suferite de Forțele Armate ale Ucrainei ajung la 60% din efectivul dislocat, a declarat fostul analist al CIA, Larry Johnson, blogger și comentator militar. „Trebuia să fie o intruziune rapidă. Am auzit că cifrele au fost de la două la trei mii, pentru că, probabil, a fost o […]

Pandemie de propagandă, frică și izolare (episodul 2)

Pand%C3%A9mie%20de%20propagande%2C%20de%

Cum vor fi percepuți anii Covid peste 25, 50 sau 100 de ani? Ca contemporan al acestei perioade, dacă ar fi să le descrii, care ar fi abordarea ta?

Reportaj Reuters: O pereche de gemeni palestinieni nou-născuţi au fost ucişi în timp ce tatăl lor se dusese să le scoată certificatele de naştere

israel fasia gaza razboi

Palestinianul Mohammed Abu Al-Qumsan tocmai ridicase certificatele de naştere pentru gemenii săi nou-născuţi când a aflat că aceştia au fost ucişi, împreună cu soţia şi… 

Afacerea din care Statele Unite încasează 20 de miliarde de dolari, în urma războiului din Gaza. Organizațiile pentru apărarea drepturilor omului s-au opus vehement

?mmid=f5d17569cfa682d0b7

Statele Unite au aprobat marți o vânzare de armament în valoare de peste 20 de miliarde de dolari către aliatul lor Israel, în ciuda presiunilor exercitate de organizațiile pentru apărarea drepturilor omului care cer încetarea acestor livrări, relatează AFP.

Spectacolul unui pianist din Melbourne a fost anulat după ce artistul a spus că Israelul a ucis jurnalişti

Financial Times: Țările occidentale vor forța Ucraina să înceapă negocieri de pace cu Rusia

Țările occidentale vor forța Ucraina să înceapă negocieri de pace cu Rusia, indiferent de rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA, scrie Financial Times , citând oficiali europeni. După cum clarifică publicația, pe de o parte, Kievul și mulți dintre aliații săi europeni sunt îngrijorați de faptul că candidatul la președinția SUA, Donald Trump, va forța Ucraina să încheie […]

NY Times a țintit cu întrebări Ambasada SUA în România, despre relația Hunter Biden – Puiu Popoviciu și a dat de o intervenție a fiului președintelui pentru o companie ucraineană, în Italia

imagine-2023-06-20-26346301-41-hunter-bide

Hunter Biden a solicitat ambasadei SUA din Italia ajutor pentru compania ucraineană energetică Burisma, unde era membru al consiliului de administrație. New York Times a trimis către Departamentul de Stat întrebări care vizau Ambasada SUA în România. Un angajat al ambasadei din București a lucrat înainte la Roma și așa a început povestea.

Hunter Biden a cerut ajutor din partea guvernului SUA pentru un proiect energetic în Italia, în timp ce tatăl său era vicepreședinte, în administrația Obama, arată documentele făcute publice de autoritățile americane.

Documentele, pe care administrația Biden a întârziat să le dea publicității timp de ani de zile, indică faptul că Hunter Biden a trimis cel puțin o scrisoare ambasadorului SUA în Italia în 2016, solicitând asistență pentru compania ucraineană energetică Burisma, unde era membru al consiliului de administrație.

Oficialii ambasadei, scrie New York Times, par să fi fost reticenți în privința solicitării lui Hunter Biden, făcute în numele unei companii străine.

„Vreau să fiu sigur să nu promit prea multe”, a scris un oficial al Departamentului Comerțului din cadrul Ambasadei SUA la Roma, care a fost însărcinat cu răspunsul.

„Aceasta este o companie ucraineană și, doar pentru a ne proteja, USG (guvernul SUA) nu ar trebui să pledeze activ pe lângă guvernul italian fără ca compania să treacă prin Centrul de Advocacy al DOC (Departamentul de Comerț)”, a scris oficialul.

Eșecul digitalizării ANAF. Specialist IT: „Sistem catastrofal, puține date și multe necesități”

?mmid=6e7885686b570151c6

Premierul Marcel Ciolacu menționa, recent, că inteligența artificială (IA) va fi folosită pentru colectarea veniturilor la bugetul de stat. Mai exact, se referea la digitalizarea ANAF despre care specialiștii IT, contabilii și oamenii de afaceri spun că este un „eșec”, care le îngreunează mult activitatea.

Doamna cu Coasa e doar mesagerul: ne omorâm sistematic cetățenii dincolo de noradrenalină

costi

În  statisticile europene despre sănătate avem un sertar aparte: moartea „cu zile”, adică mortalitate provenită din cauze care puteau fi prevenite. Suntem campioni absoluți la acest capitol în UE. Și în timpul pandemiei am avut morții noștri de COVID, dar au fost multe alte morți „în plus” din alte cauze decât în Uniune, mai ales provenite din accesul greu la tratament pentru alte categorii de bolnavi. „Excesul de mortalitate” vine din subdiagnosticare, adică nu ajungi la un medic nici măcar să ți se spună ce ai înainte să mori.

Ministerul Sănătății nu vrea să facă public ordinul prin care Alexandru Rafila a trimis Corpul de Control ca să cerceteze decesele de la Sf. Pantelimon / ”Ce ascunde controlul?”

profimedia-0889081525.jpg

HotNews a cerut de două ori Ministerului Sănătății ca publicul să vadă Ordinul de ministru în cazul Sf. Pantelimon. Surse din minister susțin că ”felul în care Rafila a decis să se facă acest control ascunde ceva important”. Ministerul nu a vrut să ofere ordinul, ci a răspuns cu un comunicat de presă din luna aprilie. Miercuri, premierul Marcel Ciolacu a spus că și el vrea să vadă aceste documente.

Analiză: Modificările fiscale fac de-a dreptul utopică ideea unei afaceri mici

Răspântia României

Marian Nazat vede o repetare nefastă a istoriei postbelice din Europa răsăriteană în condițiile de astăzi, cu actori schimbați. El găsește continuități ale procedurilor de la Stalin, la Joe Biden (pp. 144; 241; 539; 580), cu efecte sesizabile.
De pildă, o „distrugere” economică a Germaniei și a Europei (p. 192-193), un „crepuscul global” (p. 145-146), cu trecerea conducerii lumii în mâinile amestecului de servicii secrete și mari companii (p. 508), în fața cărora omul simplu este strivit. „Am devenit toți pacienții unui spital planetar, unde ne tratăm de fricile induse programatic” (p. 76) – este constatarea cuprinzătoare.
Războiul din Ucraina este privit de Marian Nazat conform faptelor. Precum în analiza principalilor contemporaneiști americani, germani și francezi, și la el „calul ucrainian” (p. 456) a început cu lovitura de stat de la Kiev și a fost crescut de grupul Zelenski (p. 608). Marian Nazat se opune și el franc războiului, menționând că „prin regiunea răscolită de blindatele muscalilor s-au aciuat, chipurile să-i ajute pe ucraineni, iscoade și binevoitori ai diverselor saloane euro-atlantice. Pogorâți în mijlocul carnagiului ruso-rus, soli înșelători ai păcii instigă de fapt la continuarea conflictului. Nimic nu le tulbură conștiința surpată de atâtea netrebnicii, nici nu le pasă de victimele cu duiumul abandonate pe un câmp de luptă ce nu duce nicăieri”

Așa cum și-a propus, Marian Nazat se concentrează asupra politicii din România. Și aici, el valorifică fapte bine stabilite din viața României și memorii ale ambasadorilor americani la București. Evaluările sale – stârnite firesc de falsa „luptă cu corupția” și de la fel de falsele „reforme de modernizare”, din care s-au revendicat regimurile României în ultimii douăzeci de ani – sunt argumentate și energice: „Rând pe rând, din vremea năpastei numite Băsescu îndeosebi, politicienii neaoși s-au îngrămădit la porțile bruxelleze, aidoma celor mai dezgustătoare slugi, ca să-și pârască dușmanii de crez din bătătura natală….Europa lua cunoștință astfel de stricăciunea de caracter a neamului de la Gurile Dunării, învățat de secole că sabia nu taie niciodată capul plecat” (p. 33). Nu numai că, în interiorul țării, românii erau loviți sub cei care au pus mâna pe conducerea lor, dar erau prezentați Europei ca defazați și neglijabili.
Cu privire la tot mai discutatele memorii ale ambasadorului Alfred Moses (Jurnal de București, 2019), oarecum mirat de comportamentul autorităților române de la începutul anilor nouăzeci, Marian Nazat notează: „Obiectivele economice strategice au dispărut subit, hărțile cu bogățiile solului și subsolului, altădată ascunse strașnic de ochii agenților de aiurea, au intrat grabnic și iremediabil în mapele investitorilor de dincolo, divulgarea spionilor s-a realizat cu tam-tam în zori post-decembriști, așa că îmi pare firesc ca SRI și SIE să se ocupe de…justiție, economie, afaceri, politică, finanțe, presă, sport, cancanuri și cultură. Jocuri și diversiuni pe mize interne costelive și fără valoare de export” (p. 47).
Cu constatarea mai generală: „Mda, Serviciile Secrete la tot pasul, ori încotro ți-ai arunca privirea, pretutindeni! Ubicuitatea lor e demoralizantă și definește criza actuală a României” (p. 256). Iar odată cu Johannis, dar și cu cei care acum vor să-i succeadă, „ne-am pecetluit soarta de pribegi și de lachei” (p. 117).
Marian Nazat nu ezită să remarce că „trădarea lui Johannis față de toți românii care i-au acordat încredere …este insuportabilă pentru oricine are o minimă demnitate și stimă de sine, pentru oricine prețuiește democrația” (p. 63-64). Cu indivizi „de cârpă”, aduși la decizii, „România post-decembristă a eșuat” (p. 57), iar acum vin pe scenă, din aceleași surse, „euromăscăricii”. O țară nu poate fi lovită mai rău decât prin aducerea la conducerea ei a diletanților, preocupați de căpătuială, care, pe deasupra, o și disprețuiesc.

Zboară, Bolojanule, zboară

Ilie Bolojan este eterna speranță a peneliștilor români. Cum au o pană de idei, cum le lipsește un candidat pentru președinție sau pentru funcția de prim-ministru, toate gândurile se îndreaptă spre Bolojan, iar țara răsuflă ușurată. Atât de bine și-au făcut treaba banii băgați de APTOR mai degrabă în promovarea lui Bolojan decât a Oradei sau a Bihorului, încât Bolojan e ca noradrenalina: bun la orice, soluția salvatoare, miracolul.

E drept, omul a și făcut, iar Oradea și județul Bihor sunt superbe în imaginile de promovare. Mai greu e să și trăiești acolo, pentru că, urmând ideile de dezvoltare liberale ale lui Ilie Bolojan, județul Bihor și chiar Oradea sunt pe ultimele locuri din țară în ceea ce privește veniturile oamenilor, defilând cu unul dintre cele mai mici salarii medii. Atât de mult prosperă orașul, încât o bună parte dintre magazinele din zona centrală sunt goale. Renovate cu multe-multe milioane, respectivele spații comerciale zac nefolosite pentru că micii investitori orădeni sunt de părere că ar avea de achitat chirii prea mari, chirii care, coroborate cu puterea de cumpărare scăzută a locuitorilor Oradei, le-ar transforma afacerile în unele nerentabile. Dar măcar e frumos.

Guvernul a emis hotărârea de demolare a stadionului „Dan Păltinișanu” din Timișoara. Arena construită prin „muncă patriotică” la începutul anilor ’60 va dispărea în scurt timp – GALERIE FOTO

În ședința care a avut loc miercuri, 14 august, Guvernul a emis hotărârea de demolare a stadionului „Dan Păltinișanu”, document necesar licitației pe care Consiliul… 

Timișoara va avea un parc nou în sudul orașului

Primăria Municipiului Timișoara amenajează un parc nou de două hectare în sudului orașului, în cadrul proiectului european pentru construirea unui campus de învățământ dual. Parcul va deservi locuitorii din Ciarda Roșie, Soarelui, precum și elevii de la viitorul campus. Aceștia vor avea parte de un nou spațiu verde de calitate, dotat cu mobilier urban modern, […]

Elegantul Palat Marschall din Timișoara, proaspăt restaurat, se vinde cu 3,3 milioane de euro

Palatul Marschall, aflat la granița dintre vechile cartiere Iosefin și Elisabetin, vizavi de Palatul Apelor, și-a recăpătat strălucirea de odinioară. A fost un demers întrins pe mulți ani. Documentația a fost realizată în 2016, lucrările de reabilitare au început în 2017 și au durat până în 2024.

Eleganta clădire, construită în 1904, după planurile arhitectului Martin Gemeinhardt, în stilurile Secession și Art Nouveau, cu figuri feminine și motive animale și vegetale: fluturi, berbeci, pești, struguri și flori, este acum de vânzare.

Clădirea are parter, două etaje și un demisol pe aproape întreaga suprafață construită. Palatul are 9 apartamente, 54 de camere și 11 băi.

Palatul apare pe siteul sothebysrealt.com, iar prețul cerut de proprietar este pe măsură, 3,3 milioane de euro.

Cine își mai aduce aminte de ventilatoarele Electromotor. Au fost fabricate la Timișoara, de liderul național în producția de motoare electrice

Ce facem astăzi, 15 august 2024, în Timișoara?

Joi, 15 august, începe Lavanda Fest în Piața Victoriei. Mai sunt expoziții în oraș la care puteți merge.