Ieri am ieșit să-mi plimb cățeaua
Ieri am ieșit să-mi plimb cățeaua. Din păcate de un an și ceva apuc să fac tot mai rar acest lucru.
Cu toate că e chiar lângă locul unde locuiesc, nu am mai fost pe strada Lidia, actuală Mareșal Constantin Prezan, de o mulțime de timp, de când această stradă a fost “modernizată”.
Așa că am luat-o pe acolo
Și am văzut ceea ce se vede în pozele de mai jos, o mulțime de copăcei care au fost plantați și ulterior s-au uscat.
După aceea am luat-o pe Bulevardul Sudului, o altă stradă reabilitată nu de mult, pe care s-au plantat mulți copaci.
Aceeași situație.
Nu este ceva nou și nu cred că are nici o legătură directă cu administrația locală.
Țin minte că și pe vremea când domnul Robu era primar s-au plantat o mulțime de copăcei pe strada Versului, când și aceasta a fost modernizată, și s-a întâmplat exact același lucru, toți copăceii s-au uscat.
Asta în timp ce copacii care cresc spontan pe un teren din vecintate (vezi copacii verzi din fundal), neîngrjiți de nimeni, nu mai pot de bine, pănă când, periodic, sunt tăiați.
La fel s-a întâmplat pe Rusu Șirianu și pe Alexandru Macedonski, și acolo au fost plantați în urmă cu câțiva ani o mulțime de copăcei și aceștia s-au uscat. Au rămas și acolo doar copacii care au crescut spontan.
Cred că singurul lucru comun între aceste întâmplări care s-au petrecut în administrații diferite este că acei copăcei au fost plantați de o firmă, sau de un grup de firme, care nu au oameni calificați pentru așa ceva.
De ce spun asta:
Am observat că tuturor acelor copaci li s-au rupt frunzele și crenguțele de pe trunchi, lăsându-se numai un smoc de frunze în vârf.
Bineînțeles că fără frunze copacul nu a mai putut să se hrănească și a murit.
Ce surpriză, probabil este necesar un doctorat în silvicultură ca să-ți deai seama că așa se întâmplă dacă lași un copac mititel fără frunze
Am pomenit doar două străzi pe care sunt probabil câteva sute de copăcei în această situație, dar cred că la nivelul întregului oraș sunt mii de astfel de bețe uscate, plătite din banii noștri.
Cred că problema ar putea fi rezolvată foarte simplu:
Reprezentanții firmelor respective, mai ales că din câte știu toate aceste firme sunt cumva înrudite, fac parte din aceeași familie iar patronii sunt cu toții frați, să fie chemați de către cineva și să li se pună în vedere să repare lucrurile pe cheltuiala lor. Iar după un an, dacă totul merge bine, situația să fie considerată rezolvată.
Sau, dacă lucrurile nu pot fi rezolvate amiabil, nici uneia din aceste firme, se știe care sunt și cine este în spatele lor, să nu mai fie vreodată admise pentru a efectua astfel de lucrări pe teritoriul orașului.
Sau poate că ar trebui ca DNA-ul sau cineva să se uite în niște acte, să vadă câți copaci au fost plătiți, cât s-a plătit, câți din copacii ăia mai sunt vii pe teren, și să se încerce recuperarea pagubei.
Și pentru că ceea ce am spus mai sus nu este ceva nou, poate că primăria ar mai trebui să facă ceva:
La un moment dat i-am propus domnului Robu să împuternicească niște angajați ai primăriei să facă un control sumar prin locurile pe unde trec, nimic spectaculos. În drumul spre casă, sau de acasă la servici, să-și noteze deficiențele pe care le văd pe stradă, pe o stradă copacii sunt uscați, sau pe altă stradă nu este nici un coș de gunoi, sau undeva asfaltul s-a crăpat. Asta așa, voluntar, pentru că au onoarea să lucreze unde lucrează, mai ales că nu oricine ajunge să lucreze în Primăria Timișoara.
Săptămânal aceste deficiențe să fie raportate prin e-mail la un serviciu din primărie și aceștia să redirecționeze aceste sesizări spre cei care sunt în măsură să le rezolve.
Este o chestie simplă și ușor de făcut și nici nu este nevoie să plătești pe cineva pentru asta. Eventual angajatul care a sesizat cele mai multe probleme să primească o primă de câteva sute de lei de Paști sau de Crăciun.
Domnul Robu m-a ascultat și chiar a încercat să implementeze acest mod de lucru, dar s-a opus nu știu ce sindicat din primărie, pentru că orașul ăsta este condus de sindicate, nu de primar. Așa că în final nu s-a mai făcut nimic.
Acum am înțeles că avem niște oameni special plătiți pentru asta, nu știu cum le zice. Iar dacă este așa nu înțeleg de ce eu am văzut lucrurile descrise mai sus, dar ei nu le-au văzut.
Și încă ceva:
Eu cred că cei care au plantat copaci ăia au și ei un specialist, un “inginer de copaci”, ceva. Că nu cred că primăria ar încheia un contract de plantat sau toaletat copaci cu firma mea care nu are nici un angajat specializat în creșterea copacilor.
Și dacă ăla așa știe că se plantează copacii, sau alții știu că toaletarea copacilor se face tăindu-le toate crengile astfel încât acesta să nu se mai poată hrăni și după scurt timp moare, așa cum s-a întâmplat de atâtea ori în acest oraș, înseamnă că avem o mare problemă și cu învățământul superior care se ocupă de pregătirea acestor cadre care ar trebui să fie super-calificate la terminarea facultății.