Poate punem de o afacere

Poate punem de o afacere

In anii ‘80 lucram la ICRAL Timișoara, o intreprindere destul de mare în patrimoniul căreia erau practic toate clădirile din oraș care aparțineau statului.

Iar în magaziile intreprinderii erau toate materialele necesare pentru întreținerea acestor clădiri, pornind de la produse de balastieră și marmură, până la circuite integrate folosite în lifturi.

Gestionarul de la Depozitul Central al intreprinderii era Nea’ Vlasin, un bărbat în vârstă de vreo 55 de ani, care absolvise cândva 4 clase.

Semăna foarte mult cu acest personaj, până și basca și halatul erau identice

Clipboard01

El făcea notele de recepție, facturile, bonuri de consum, completa fișele de magazie și tot ce mai însemna birocrație în acea gestiune. Le făcea pe hârtie, nu prea existau calculatoare pe atunci.

text-separator-21

Au trecut de atunci peste 30 de ani.

Astăzi notele de recepție, registrul de casă și celelalte documente care constituie evidența operativă a unei gestiuni sunt făcute de către economiști, cu ajutorul unor calculatoare cât se poate de performante.

Practic, economiștii care au pierdut o mare parte din viață pe băncile școlilor se prostituează făcând un fel de muncă necalificată, mare consumatoare de timp și destul de prost plătită.

O fac nu pentru că visul vieții lor este să facă recepții de pâine și conserve de fasole ci pentru că, deși nu e treaba lor, cineva trebuie să facă și asta.

text-separator-21

Sunt sigur că în ciuda faptului că afirmă că nu e treaba lor, mulți economiști nu vor renunța la această muncă necalificată, pentru că indiferent cât de prost este plătită, banii puțini sunt totuși mai mulți decât de loc. Alții însă poate vor renunța să facă muncă de roboței care prelucrează date, dacă vor găsi pe altcineva care să o facă.

Mă gândesc de un timp să preiau de la economiștii care țin contabilitatea unor firme povara întocmirii evidenței operative (NIR-uri, registru de casă, raport de gestiune etc) și să o facem noi, în timp aproape real, inclusiv în aceeași zi, dacă este necesar.

Practic, cineva de la sediul firmei beneficiare, secretara, femeia de serviciu sau chiar domnul patron, ar fotografia sau ar scana documentele primare (facturi, chitanțe etc) și ni le-ar trimite pentru prelucrare.

phone

Merge și cu un telefon, în poza de jos se poate vedea cum arată o factură fotografiată cu un telefon ieftin:

poza_factura

Nu ar avea nici o importanța unde este firma respectivă. singura condiție este să dispună de o conexiune la internet.

Trebuie știut că nu e vorba despre un sistem OCR care să recunoască automat textul sau ceva asemănător, fiecare document primar este luat “la mână” și prelucrat de către un operator, nu un simplu dactilograf ci o persoană care are și cunoștințe de contabilitate și deduce din context ceea ce poate nu se vede foarte clar pe documentul fotografiat.

Si deoarece este vorba de un operator acesta poate să ia legătura cu persoana care a scanat documentul dacă chiar nu se înțelge ceva.

Noi facem recepțiile și ce mai trebuie iar contabilul și patronul primesc frumos recepțiile, raport de gestiune, registru de casă, toate în format pdf gata de arhivat în cloud și de listat. Acestea ar arăta cam așa:

nir

nir2

raport_gestiune

registru_casa

registru_jurnal

Putem să le și arhivăm în cloud (vă dați seama ce minunată ar fi o arhivă în cloud cu pozele facturilor la care sunt atașate și notele de recepție și contările respective pentru fiecare document în parte?).

Contabilul mai primește și un registru jurnal în care toate astea sunt gata contate, eventual primește registrul jurnal și într-un format de unde pot fi preluate în alte programe de contabilitate.
Astfel economistului i-ar rămâne doar partea de înaltă calificare și înaltă rentabilitate a activității.

Totul frumos, legal, cu contract de prelucrare date și factură, contractul de prelucrarea datelor putând fi încheiat fie cu cel care asigură prelucrarea contabilității, fie direct cu administratorul firmei respective.

text-separator-21

Credeți că ce am scris mai sus e science-fiction?

Hai să încercăm, faceți unei facturi o poză cu telefonul și dați click pe link-ul de mai jos pentru a ne trimite poza respectivă. După un timp veți primi prin email, sub forma unei note de recepție, dovada că se poate.

upload