• Cum să lucrăm în cloud cu programe “obișnuite” de windows

  by  • 05/19/2017 • IT

  Trebuia să mai aștept o oră.

  Pentru ca așteptarea să fie mai plăcută, am intrat într-o cafenea.

  La un moment dat în bar intră un bărbat, o salută pe femeia de la bar și se așează la o masă. Scoate din geantă un laptop.

  Barmanița îi aduce o cafea și câteva hârtii. Trag cu ochiul și observ că erau niște facturi, ceva care semăna cu un bon de casă, probabil un raport Z.

  Bărbatul începe să tasteze, luând la mână fiecare hârtie. Termină în câteva minute.

  Contabil pe teren

  Termină și cafeaua, se ridică, înapoiază barmaniței hârtiile la care a lucrat, mulțumește pentru cafea și pleacă spre un alt bar sau magazin, unde totul se repetă, primește câteva hârtii, tastează ceva pe laptop, înapoiază hârtiile și pleacă mai departe.

  text-separator-21

  Intr-un alt magazin, aflat într-o localitate la o distanță de 50 Km de locul unde este sediul firmei de contabilitate, patronul, care este și unicul angajat și în același timp și vânzătorul magazinului, nu are timp de făcut documentele necesare pentru evidența operativă, are atâtea pe cap, și să primească marfa, și să servească clienții… De aceea fotografiază pur și simplu cu telefonul facturile primite în ultimele 24 de ore și raportul Z de aseară, după care, fără a mai face altceva închide telefonul și se ocupă de clientul care așteaptă să fie servit

  text-separator-21

  Chiar în momentul în care bărbatul și-a închis laptopul pe ecranul unei contabile aflată într-un birou la câțiva Km distanță apare un mesaj de atenționare

  Droppbox_ notifi

  Contabila pornește un program identic cu cel folosit de bărbatul cu laptop ce bântuie prin cârciumi, verifică datele, le importă în programul de contabilitate al firmei și salvează în format *.pdf niște note de recepție, un raport de gestiune, un registru de casă…

  Face și recepțiile pentru bărbatul cu telefon ale cărui poze au ajuns, ca prin minune, în calculatorul ei.

  Copiază fișierele într-un folder.

  documente contabile

  Cândva în timpul zilei, când vor avea puțin timp liber, atât barmanița cât și bărbatul cu telefon vor accesa folderul “Contabilitate” de pe desktop și vor lista documentele găsite acolo pentru ca acestea să fie îndosariate în dosarele care conțin evidențele operative ale firmelor respective pentru ca la un eventual control nimeni să nu aibe ceva de obiectat.

  folder_dropbox

  text-separator-21

  Facturista de la sediul firmei lucrează de zor. Dar nu reușește să termine tot ce avea de făcut până la terminarea programului de aceea va trebui să lucreze și de acasă.

  Seara, după ce i-a pus bărbatului ciorba în farfurie, își pornește programul de facturare, același program pe care îl are la serviciu, cu aceleași date la care a lucrat în timpul zilei, și lucrează în continuare. Maine dimineață e sigură că tot ce a lucrat acasă se va regăsi și în programul de la serviciu, fără a fi nevoită să copieze datele pe un stick sau pe un harddisk extern pentru a le transfera pe celălalalt calculator.

  Little girl giving kiss to her mom while working from home

  text-separator-21

  S-ar putea crede că toate personajele din povestea de mai sus dispun de acces la resurse care nu sunt la îndemâna oricui, că atât programul de gestiune folosit de bărbatul cu laptopul, cât și programele de facturare sau de contabilitate sunt programe create special pentru lucrul în cloud, programe scumpe care, așa cum este și normal, presupun plata unei taxe periodice.

  Dar nu este așa, cu toții au folosit programe normale de Windows, programele pe care le folosesc în mod obișnuit.

  Secretul este că au folosit, într-un mod eficient, un client de cloud, Dropbox, Google Drive, Box, One Drive sau chiar propriul client de cloud.

  Interesant, dar cum se face?

  Primul pas ar fi ca pe fiecare din calculatoarele folosite de o anumită persoană sau un grup de colaboratori să fie instalat un astfel de client de cloud.

  Iar cel de-al 2-lea pas este ca programul sau programele folosite, versiuniile portabile ale acestora, să fie copiate pur și simplu în folderul creat de respectivul client de cloud.

  Si astfel, în momentul în care se face o factură pe calculatorul 1 aceeași factură se va regăsi și pe calculatorul 2. Atunci când patronul micului magazin a făcut poze facturilor și Z-ului acele poze au fost sincronizate cu un folder din clientul de cloud al contabilei și au apărut în calculatorul acesteia.

  Spre deosebire de programele făcute special pentru cloud, care sunt de fapt un fel de pagini de internet și în consecință funcționează doar când dispunem de o conexiune la internet, programele “normale” instalate in folderul unui client de cloud funcționează și în situația în care nu există o astfel de conexiune, de fapt funcționează în calculatorul dumneavoastră, ca orice program, doar că își sincronizează datele cu un folder identic aflat pe celelalte calculatoare. Ca și cum ați avea o retea proprie pe internet.

  Deci, dacă faceți contabilitate stând pe o bancă în parc, loc în care nu dispuneți de o conexiune la internet veți lucra în mod normal și fără probleme, iar sincronizarea cu calculatorul de la sediul firmei se va face în momentul în care laptopul ajunge într-un loc unde dispune de o astfel de conexiune.

  working in park

  In același timp, patronul dumneavoastră aflat în Singapore va putea vedea în timp real tot ce s-a lucrat în firmă sau supervizorul contabilului începător, așezat comod în fotoliul său de acasă, va putea verifica și corecta în timp real operațiuniile efectuate de acesta.

  Bineînțeles că acest lucru nu este valabil doar pentru programele de contabilitate, orice program serios dispune de de  versiune portabilă așa că trucul de mai sus este valabil pentru majoritatea programelor, fie că este vorba de programe de contabilitate, editoare de text, programe de calcul tabelar, programe de grafică etc.

  prog_portable

  Puteți chiar copia toate programele pe care le folosiți în folderul unui client de cloud, folosindu-le astfel pe toate calculatoarele pe care lucrați, fără a mai fi nevoie să le instalați pe fiecare calculator în parte și, mai ales, nemaifiind nevoie să le reinstalați de fiecare dată când reinstalați sistemul de operare.

  Si nu în cele din urmă, indiferent ce se întâmplă cu calculatorul, puteți avea oricând acces la programele și datele pe care le-ați avut, chiar și la versiuni mai vechi ale acestora, conectându-vă la serviciul de cloud cu username-ul și parola dumneavoastră.

  Anton Kovacs

  19.05.2017