O modalitate de a scoate copii din fântâni

O modalitate de a scoate copii din fântâni

Pentru că m-am cam săturat să văd cum “specialiștii” dau periodic din colț în colț ori de câte ori cade câte un copil în fântână, până când vine fântânarul satului să-i învețe cum să facă, am conceput o modalitate simplă și ieftină pentru a rezolva această problemă.


DISPOZITIV DE SALVARE PENTRU COPII SAU ANIMALELE CĂZUTE IN PUȚURI SAU FÂNTÂNI

După cum se poate vedea în desenele de mai jos, este vorba despre un dispozitiv foarte simplu, compus dintr-o placă de susținere, prevăzută pe cele 6 laturi cu 6 sau mai multe articulații de care sunt fixate niște brațe rabatabile.

Untitled1_b

Figura 1 – Vedere de ansamblu a dispozitivului în poziția “de coborâre”


Vedere din A

Vedere din C

Când este necesară extracția unui copil sau a unui animal dintr-un puț sau dintr-o fântână îngustă, dispozitivul, suspendat de un cablu de tracțiune, cu brațele ridicate în poziție verticală, și fixate în partea superioară cu un cablu retractabil (neprevăzut în desene) este coborât pe lângă subiect, până ajunge sub acesta. Deoarece în poziția “armat”, cu brațele ridicate la verticală, diametrul dispozitibului nu va depâși 100-150 mm, acest lucru nu ar trebui să fie o problemă nici chiar în cazul puțurilor relativ înguste (200-250mm).

După ce dispozitibul a ajuns în poziția dorită, sub cel care trebuie “extras”, cablul care fixează brațele în poziție verticală este eliberat, iar cele 6 brațe, datorită excentrității articulației și a propriei greutăți “cad în afară” până ating pereții puțului, sau, dacă aceștia sunt la o distanță mai mare decât lungimea brațelor, până când ajung la poziție orizontală.

Relaxat

In acest moment se poate începe ridicarea dispozitivului care “va agăța” copilul, animalul sau obiectul de deasupra și acesta va putea fi extras cu ajutorul unui troliu manual.

troliu

Deoarece diametrul puțurilor poate fi foarte diferit de la un caz la altul, pentru a asigura o funcționare corectă a dispozitivului chiar în cazul puțurilor de diametru mic, lungimea inițială a brațelor va fi de 100 mm, dar în dotarea trusei de supraviețuire vor fi prevăzute prelungitoare de braț cu lungimea de 400 mm, în felul acesta dispozitivul fiind eficient pentru puțuri cu diametrele de la 200 până la 1000 mm (la diametre mai mari nemaifiind necesară folosirea vreunui dispozitiv deoarece este posibilă intervenția cu ajutorul unui salvator).

Tinând cont că înclinarea brațelor este variabilă, capetele acestora sprijinindu-se de pereții puțului, pentru a elimina frecarea cu pereții sau agățarea dispozitivului de aceștia, capetele brațelor vor fi prevăzute cu role.

Untitled3

Pentru a asigura monitorizarea operațiunii de salvare se va folosi atât în partea de sub dispozitiv, cât și în partea de deasupra acestuia câte un endoscop de genul celor destinate inspectării tubulaturilor

Inspection-Camera-Handheld-Industrial-Digital-Vide

Dacă ați urmărit cu atenție desenele și explicațiile de mai sus veți constata că dispozitivul “seamănă” cu ceva cunoscut.  Aveți dreptate. Imaginați-vă un copil căzut într-o fântână, eventual rămas înțepenit la o adâncime oarecare.

Si imaginați-vă că legați o umbrelă de o sfoară, coborâți umbrela cu mânerul în sus iar când aceasta a ajuns undeva sub copil o deschideți și trageți de sfoară

umbrela

Exact asta este dispozitivul meu, un “schelet de umbrelă” foarte rezistent, la care mânerul este înlocuit de un cablu și la care “spițele” nu sunt extinse de arcuri ci de propria greutate. Iar complexitatea dispozitivului este redusă la minimun, atât pentru creșterea fiabilității cât și pentru a facilita confecționarea acestuia.

Pentru salvarea animalelor foarte mici asemănarea dispozitivului cu o umbrelă poate fi dusă chiar mai departe prin acoperirea părții interioare a brațelor (și a spațiului dintre acestea) cu un material textil foarte rezistent.

Nu ar fi fost o problemă să descriu un dispozitiv mai sofisticat, de exemplu unul în care brațele să fie susținute cu ajutorul unor electromagneți, sau ridicarea să fie asigurată cu ajutorul unui troliu electric, dar, deoarece nu oriunde există un puț există și curent electric, pe de o parte, și pentru că orice complicație duce la scăderea fiabilității, pe de altă parte, am preferat varianta cea mai simplă și mai robustă.

Desenele de mai sus nu trebuie considerate niște schițe de execuție, de aceea nu am menționat dimensiuni și cote decât unde a fost strict necesar, dar orice meseriaș va înțelege dintr-o privire despre ce este vorba.

Datorită simplității dusă la extrem a dispozitivului, un strungar împreună cu un frezor ar putea realiza un model funcțional în 2-3 ore, în condițiile unei dotări minimale.

Impreună cu cele două endoscoape și troliul manual prețul întregii “truse” nu ar trebui să depășească 400-500 euro, astfel că în cel mai scurt timp, dacă se dorește, este posibil ca fiecare localitate din țară să fie dotată cu o astfel de trusă, aceasta urmând a fi păstrată la sediul local de poliție sau la sediul ISU.

text-separator-21

Si în final, o notă către cei interesați:

Deoarece acest dispozitiv și metoda asociată acestuia sunt o noutate, se poate considera, fără nici o urmă de îndoială, că este vorba despre o invenție brevetabilă.

Dar, pentru că mercantilismul este ceva care nu mă caracterizează, nu am să brevetez nici dispozitivul și nici modul de folosire al acestuia, ci le declar “Open Source”.

Asta înseamnă că nimeni nu va putea revendica vreun drept, fie moral fie material, pornind de la ideile descrise în prezentul articol. Dar, oricine va dori să perfecționeze, să realizeze și să folosească acest dispozitiv pentru binele celor din jur, este încurajat să o facă, singura condiție fiind ca respectiva activitate să nu fie generatoare de profit.

Să considerăm că acesta este un mic dar pe care-l fac poporului român cu ocazia zile de 1 Mai 2017.

Mai rămâne ca Statul Român să-și pună strungarul la treabă.

Anton Kovacs, 30.04.2017