O mică lecție de fizică

O mică lecție de fizică

Incercați să faceți un mic experiment:

Căutați o țeava lungă, de genul celor pe care se fixau înainte de revoluție antenele de TV. Așezați-o în poziție verticală.Clipboard01

Veți constata că, indiferent de greutatea acesteia, menținerea în poziție verticală a țevii nu vă solicită nici un efort, puteți să o susțineți chiar dacă o proptiți cu un singur deget.

Acest lucru se datorează faptului că întreaga greutate a țevii este orientată vertical, spre baza țevii, greutatea acesteia fiind susținută în întregime de sol.

După aceea, încercați să o înclinați încet susținând-o în continuare.

Veți constata că pe măsură ce țeava este mai înclinată o susțineți tot mai greu, pentru că centrul de greutate se mută de-a lungul unei drepte care reprezinta proiecția țevii pe orizontală și brațul dumneavoastră este nevoit să susțină o parte tot mai mare din greutatea țevii.

Când unghiul format între țeavă și sol scade sub o anumită valoare țeava nu mai poate fi susținută.

Ceva asemănător se întâmpla și în cazul unei reacții în lanț, până la un moment dat reacția poate fi controlată folosindu-se un ‘absorbant” de neutroni, de exemplu grafitul, dar la un moment dat, dacă numărul de neutroni emiși depășește o anumită valoare reacția nu mai poate fi controlată.

text-separator-21

La un moment dat am citit un text scris de un ofițer de aviație, membru CADA, în care se povestea că în perioada dintre 17 și 22 decembrie, la o unitate de cercetare a armatei s-a făcut un experiment asemănător:

Bazăndu-se pe experiența înregistrată de-a lungul timpului în alte țări, ofițerii care au analizat datele referitoare la mișcările de protest de la noi  au ajuns la concluzia că dacă mișcările de protest se amplifică timp de câteva zile înseamnă că protestatarii vor învinge sistemul împotrivă căruia protestează.

Acesta a fost adevăratul motiv pentru care în 22 decembrie organele de represiune au ales să treacă de cealaltă parte a baricadei (la Timișoara motivul a fost altul), să nu-și închipuie nimeni că cei care au fost niște ticăloși până în urmă cu o zi au avut brusc o revelație divină și au devenit sfinți peste noapte.

text-separator-21

Astăzi suntem în 3 februarie.

Mișcările de protest se desfășoară de câteva zile, amplificându-se de la o zi la alta. Probabil în weekend vom asista la un record în privința numărului de oameni ieșiți în stradă, astfel că pâna la momentul t0 în care greutatea țevii nu va mai putea fi susținută nu mai rămân decât 2-3 zile, maxim o saptămână.

1

2

3

De aceea urmatoarele zile vor fi deosebit de interesante, oare se va dovedi că românii sunt un popor care seamănă cu un blitz sovietic, încep strălucitor dar se descarcă repede, ajungănd astfel ca peste câteva zile să ne fi întors la vremurile în care seniorul avea drept de viață și de moarte asupra supușilor săi?

Sau dimpotrivă, mulți politicieni și susținători mai mult sau mai puțin interesați ai acestora, inclusiv comentatori pe Facebook, vor fi nevoiți să recunoască că

postelnicu2