Text “politically incorrect”

Text “politically incorrect”

Anton Kovacs – www,infokam.ro

Probabil ieri ați fost îngroziți cu toții când ați văzut pe toate posturile de televiziune cum aviația rusă atacă civilii din Alep – Siria folosind bombe (sau rachete) cu fosfor alb, sau bombe cu fragmentare, așa cum s-a spus în șțirile altor posturi TV.

Inițial știrea a apărut în ziarul Evenimentul Zilei, după care a fost preluată de toată mass media românească.

image

M-a mirat însă că o știre așa de importantă nu a apărut nici ieri și nici astăzi în nici o altă publicație de prestigiu din alte țări.

De aceea am căutat sursa articolului, dailysabah.com, și am aflat că știrea este veche de câteva zile (11 iunie) și a apărut inițial pe un site turcesc, nefiind preluată de alte publicații de prestigiu.

image

Cautând mai departe aflăm nici turcii nu sunt foarte originali, video-ul original este vechi de 7 luni, știrea este de fapt “reîncălzită” atât la turci cât și la noi și a mai apărut în presa noastră prin decembrie 2015, este vorba despre Raqqa și nu Alep și clipul este probabil o filmare islamistă (vezi sigla din stanga-sus).

image

In primul rând pentru că am o mică reținere când citesc știri turcești despre avoane rusești și pentru că am mai văzut astfel de “bombe” și in alte înregistrări, caut mai departe și aflu că ceea ce în cazul rușilor se numesc “bombe cu fosfor” în cazul forțelor NATO se numesc măsuri defensive.

image

image

De fapt, așa cum probabil v-ați dat deja seama, atât presa română căt și cea turcă a încercat să ne prostească, în toate pozele și clipurile de mai sus este vorba despre contramăsuri împotriva rachetelor cu ghidaj în infraroșu. Întradevăr, unele din încărcăturile pirotehnice folosite în acest scop conțin și fosfor, de fapt aceasta este singura legătură cu realitatea din aceste articole.

Mai multe lucruri despre acest subiect puteți citi aici: https://en.wikipedia.org/wiki/Flare_(countermeasure)

Pentru cei curioși, un atac cu bombe cu fragmentare (cluster bombs) arată așa:image

Iar aici puteți vedea ce înseamnă o rachetă cu fosfor:

image

Iar dacă ați urmărit atent presa din ultimele zile nu este greu să ajungeți la concluzia că poate toată povestea a fost creată probabil pentru a distrage atenția de la această știre pe care presa din România, țară prietenă cu Turcia, nu prea s-a înghesuit să o preia, nu ar fi prima oară că se întâmplă așa ceva:

image