Cum sa citim “eficient” cartile in format electronic

Cum sa citim “eficient” cartile in format electronic

Anton KOVACS – www.infokam.ro

Când sunt acasă de regula citesc cărţi de pe tabletă.
Dar când mănânc, merg la WC, în baie sau în pat citesc de pe telefon.
Alteori, atât acasă căt şi la serviciu, mai ales cănd cartea conţine desene sau fotografii pentru vizualizarea cărora este necesar un ecran mare, citesc pe computer.

Mult timp am avut o problema cu “sincronizarea” cărţilor pe care le citesc, în primul rând pentru că dacă doream să citesc o carte pe mai multe dispozitive trebuia să o încarc pe fiecare din aceste dispozitive pe rând.
La un moment dat a aparut Dropbox-ul şi această problemă s-a rezolvat, aveam Dropbox pe toate dispozitivele, aruncam cartea în Dropbox şi o aveam peste tot.

Dar totuşi mai era o problemă, trebuia să ţin minte la ce pagina am rămas într-o carte, pe un anumit dispozitiv, astfel încât atunci când deschid aceeaşi carte pe alt dispozitiv să o reiau de la pagina la care am rămas “dincolo”.
Bineinţeles că pentru a ajunge la acea pagină trebuia să “rasfoiesc” cartea, ceea ce, când ai ajuns spre sfarşitul cărtii îţi ia o gramadă de timp.
Pentru că de obicei citesc mai multe cărţi în paralel problema se complica şi mai mult.
La un moment mi-am făcut şi un mic progrămel, un fel de “sticky note” care se sincroniza pe toate dispozitivele şi în care notam titlul cărţii şi pagina la care am rămas 🙂

M-am chinuit aşa până când am descoperit că există o soluţie cât se poate de eleganta pentru a rezolva toate aceste probleme, se poate face în aşa fel încât cartea să nu fie încărcată decât odată şi se va regăsi pe toate dispozitivele şi, ce minune, dacă am rămas la o anumita pagină pe un dispozitiv celelalte dispozitive vor ştii unde am rămas şi vor deschide cartea exact la acea pagină.
Mai mult, nici nu mai am nevoie de căte un program specializat, diferit de la un sistem de operare la altul, instalat pe fiecare dispozitiv în parte, pentru a-mi citi cărţile.

Cum se face

1. In primul rând va trebui să aveţi un cont Google.
Daca nu aveti (oare mai exista oameni care să nu aibe un cont Gooogle ?) creaţi-vă unul, nu costa bani şi încet încet veţi descoperi o lume minunată, lumea Google.

2. Instalaţi pe dispozitivele Android (telefoane, tablete etc) aplicatia gratuită “Cărţi Google Play” de la adresa https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.books

carti_play

3. Pe PC accesaţi adresa https://play.google.com/books

4. Click pe butonul “Incărcaţi fişiere” si încărcaţi cărtile pe care doriţi să le cititi (sunt permise formatele *.epub si *.pdf) şi pot fi încărcate până la 1000 de cărţi (dar nimeni nu vă impiedică să ştergeţi de acolo cărţile pe care le-aţi citit deja, urmând ca biblioteca dumneavoastră digitală să fie arhivată în altă parte, în acest fel veţi avea şi mai multă ordine în “bibliotecă”).

incarca

Dacă nu aveţi un PC, “daţi  click” pe cartea aflată pe dispozitivul Android, când veţi fi întrebaţi spuneţi că doriti ca fisierele de acest tip să fie deschise întotdeauna cu “Cărţi Google Play” şi cartea va fi încărcată în contul dumneavoastră Google.

5. Gata.

In acest moment accesând pe dispozitivele mobile aplicaţia “Cărţi Google Play” sau pe PC accesând adresa https://play.google.com/books (dacă sunteţi un cititor pasionat puteţi săva faceţi un shortcut pe desktop către această adresă, aşa cum mi-am făcut eu) veţi regăsi cărţile încarcate, iar la accesarea uneia din carţi aceasta se va deschide exact la pagina la care aţi rămas ultima oară când aţi citit-o pe oricare din dispozitivele dumneavoastra.

Mai mult, dacă sunteti în concediu în Dubai sau aiurea, conectându-vă cu ajutorul unui dispozitiv oarecare la contul dumneavoastra Google veţi putea să vă citiţi cărţile exact cum le citiţi pe gadgeturile pe care le-aţi lăsat acasă.

computer

tableta

telefon

P1170628