Despre ceasuri si despre lucrurile simple care este bine sa ramana simple

Despre ceasuri si despre lucrurile simple care este bine sa ramana simple

Anton KOVACS

Ce faceti cand doriti sa stiti cat este ceasul ?

Bineinteles va uitati la ceas.

Iar daca nu aveti ceas, probabil va veti cumpara unul.

ceas-de-mana-barbati-casio-mq-24-1b

 

Puteti sa va cumparati un ceas care costa cel mult 10 Euro

 

 

 

100 - DD

 

 

daca doriti un ceas elegant, o mica bijuterie din titan, puteti sa va cumparati unul care costa 100 de Euro

 

 

230000-30000-DeWitt-Twenty-8-Skeleton-Tourbillon

 

 

sau, daca va permiteti, puteti sa cumparati un ceas care costa 250000 – 300000 Euro.

 

 

Va veti intreba probabil, de ce acel ceas care costa 300000 Euro este atat de scump. Este facut din metale pretioase ?

Nu, ceasul este facut din otel, nu are diamante, nimic de genul acesta.

Dar are o eroare de maxim 5 minute/luna.

In paranteza fie spus, eu am un ceas care a costat vreo 10 euro, un model identic cu cel din prima fotografie. Daca ar intarzia (sau ar merge inainte) cu 5 minute/luna l-as arunca fara nici o remuscare.

Un alt motiv pentru care cel de-al 3-lea ceas este atat de scump este ca are “complicatii”. Adica puteti sa admirati cum i se invart rotitele, are zodii pe ecran, unele modele va arata daca este luna plina sau nu.

Dar, asa cum puteti observa, problema este ca pe un astfel de ceas este cam greu sa-ti dai seama cat e ceasul, cu toate acele minunate rotite care se invart nu prea se vad aratatoarele.

Daca nu va plac ceasurile mecanice puteti sa va cumparati un “smartwatch”.

Acesta va va anunta ca ati primit un SMS (dupa care va trebui sa va scoateti telefonul din buzunar pentru a-l citi), va va arata daca afara este frig sau cald, va va arata care sunt fazele lunii, unele modele chiar va anunta daca cineva a mai postat ceva pe Facebook.

Pentru a vedea cat este ceasul nu va trebui decat sa va lasati plasele din mana pe trotuar, plimbati aratatorul mainii drepte pe display pentru a-l debloca, dupa care atingeti ecranul ceasului pe simbolul care lanseaza aplicatia de ceas si gata. Daca din cauza ca aveti degetele prea groase ati dat click pe alt icon nu este nici o problema, plimbati 4 degete dinspre margini spre centrul ecranului, aplicatia deschisa se va inchide dupa care reluati tot procesul pana cand vedeti cat este ceasul.

Bineinteles va trebui sa nu uitati sa va incarcati ceasul in fiecare seara.

Cat de tampit poate fi cineva care-si cumpara un ceas care trebuie incarcat zilnic ?

samsung-galaxy-gear-smartwatch-12-700

La fel cum exista ceasuri cu “complicatii” (acesta este termenul folosit de ceasornicari pentru toate lucrurile inutile incorporate intr-un ceas mecanic) asa exista si programe cu “complicatii”.

Aceste programe cu complicatii, in cazul in care este vorba despre programe pentru evidenta operatiuniilor economice, cuprind in denumire tot felul de initiale, “CRM”, “ERP”, “MRP”, etc.

Daca un program “normal” de contabilitate sau pentru evidenta operativa costa maxim cateva sute de Euro, in cazul unui ERP sau a unui CRM pretul in euro va fi scris cu 5-6 cifre, investitia in echipamente va fi si ea substantiala iar suportul va costa probabil de la cateva sute la cateva mii lei/luna.

Si in urma acestei investitii, si dupa o instruire a personalului de minim 6 luni, veti obtine ceva in genul acesta:

poza1

crm2

Dar, ganditi-va putin, productia trebuie sa mearga, maine va fi nevoie de receptii, clientii stau la usa cu banii in mana si va trebui sa le faceti facturi, casierita trebuie sa scoata diseara registrul de casa, oare ‘nea Vlasin, gestionarul dumneavoastra, se va descurca “din prima” cu acest soft, isi va face notele de receptie, facturile si bonurile de consum fara nici o problema cand îi veti pune la dispozitie asa ceva, sau va trebui sa opriti toata fabrica si sa-i chemati pe cei de la suportul tehnic sa-i faca NIR-urile (si bineinteles sa platiti pentru acest serviciu) ?

 

Saptamana trecuta m-a sunat o persoana din “Top 500”, dorea sa cumpere un program de facturare pentru una din firmele sale (a mai cumparat inca cateva pentru alte firme).

Printre altele l-am intrebat cine se ocupa de contabilitatea formelor sale, ce softuri foloseste, chestii de genul asta.

Mi-a povestit ca are un serviciu propriu de contabilitate format din cativa economisti, are tot felul de servere si a achizitionat si un ERP (sau CRM) pe care a dat o caruta de bani, iar lunar da o suma imensa pentru suport, pentru ca totul sa functioneze cum trebuie.

Pana aici nimic gresit, pentru ca, iata ce spun oamenii care probabil se pricep despre pretul programelor

scump

Bine, dar ceva nu e in regula, daca ai dat cateva zeci de mii de euro pe programe, de ce imi mai dai mie 48 de euro pentru un program de facturare ? Unde e problema ?

Ia sa cautam ce spune lumea despre programul cel scump:

scala

Da, sunt niste probleme, se pare ca cel care doreste sa poata lucra va avea nevoie si de alte programe pentru a putea sa fie sigur pe ceea ce face, daca va avea mult de facturat are nevoie de un program de facturare, daca vrea sa-si faca contabilitatea va avea nevoie de un program de contabilitate iar daca vrea sa-si tina evidenta operativa a gestiunii va avea nevoie si de un program de gestiune. Pentru ca altfel, rapoartele scoase de programul X nu se potrivesc cu datele pe care le scoate contabilul din acelasi program Smile

Si aceste probleme au aparut pentru ca cei care au prezentat programul nu au vorbit cu fata de la facturare, care are de facut 200-300 de facturi/zi, ci au vorbit cu cel care da banii, cu “dom patron”.

Iar “dom patron” nu stia exact ce are nevoie, asa ca i-a lasat pe baietii aia care vorbesc mult si repede sa-i arate ce stie sa faca programul. Si astia i-au aratat tot felul de grafice frumos colorate, niste tabele cu vanzari raportate la vanzarile din economia nationala, i-au vorbit despre backup-uri incrementale si au dat o multime de click-uri, pentru ca stiau unde sa le dea, au fost pregatiti special pentru a da click-uri, nu pentru a face NIR-uri sau facturi.

Pe scurt, i-au aratat “complicatii”, nu lucruri de care are nevoie zi de zi o firma. I-au aratat rotitele si zodiile, iar patronul, pentru ca nu se pricepea nu a observat ca nu se vad aratatoarele.

Si au vorbit mult despre analiza financiara.

Hai sa fim seriosi, daca se doreste analiza financiara asta nu o va face un contabil, pentru analiza financiara adevarata e nevoie de mult mai multe cunostinte decat are un economist care tine contabilitati la firme. Si unui analist nu-i trebuie nustiuce programe, stie sa faca analiza aia si cu Excel.

excel

Daca vorbeau cu un contabil, acesta intreba, stie sa faca NIR-uri ? Stie. Stie sa faca facturi ? Stie. Stie sa faca Bonuri de consum ? Stie. Face balanta ? Face. Face Registrul Jurnal. Face.

OK, ar fi raspuns acel contabil meserias, dar si programul asta face NIR-uri, face bonuri de consum, face facturi, imi spune in orice moment cat am de incasat de la clienti si cat am de platit furnizorilor, ce am in magazie si cati bani am in sertarul casieriei si mai face o multime de lucruri. Si scoate rapoartele in asa fel incat sa le inteleaga orice absolvent de liceu economic, nefiind nevoie ca cel care le citeste sa fi absolvit un curs de specialitate organizat de firma care distribuie programul.

carbon1

carbon2

Iar asta face si balanta, si Registrul Jurnal, si fise de cont, si Cartea Mare si o multime de alte lucruri, dar amandoua impreuna costa mai putinde 300 de euro, nu 30000-100000, sunt si CRM si ERP si tot ce mai vrei, suportul e gratuit, atat ‘nea Vlasin cat si contabilii sigur se vor descurca cu ele si nici nu e nevoie sa-mi schimb calculatoarele pentru a le folosi !

ebk1

t2

In concluzie, inainte de a va cumpara un ceas de 100000 de euro, sau un program la fel de scump, ganditi-va inca o data daca chiar aveti nevoie de asa ceva.

Este posibil sa aveti nevoie de un program foarte complex daca aveti un supermarket, sau un lant de magazine, sau un lant de benzinarii, dar este putin probabil sa aveti nevoie de asa ceva daca aveti un boutique, o mica firma de productie sau/si servicii sau daca sunteti un contabil care tine contabilitatea pentru cateva firme.

Nu va lasati incantati de grafice si de jurnalizarea backup-urilor, grafice, daca chiar e nevoie de ele, face si Open Office care e gratuit iar jurnalizarea copiilor de siguranta le face si Dropbox, care si el e gratuit.

dropbox