Angajam economist pentru evidenta primara

Angajam economist pentru evidenta primara

Anton KOVACS – http://www.infokam.ro/

De multe ori se pot citi in paginile de publicitate ale ziarelor anunturi de genul “Angajez economist cu studii superioare pentru evidenta primara”.

Culmea este ca se si gasesc persoane care raspund unor astfel de solicitari.

Acest gen de anunturi dovedesc ca in primul rand angajatorii nu stiu pe ce lume traiesc, iar in al doi-lea rand ca nivelul de pregatire din institutiile de invatamant de toate nivelele este sub orice limita a bunului simt.

Dar cine este totusi economistul, contabilul sau expertul contabil ?

Voi incerca sa raspund la aceasta întrebare tinand cont de normalitate si fara a tine cont de reglementarile impuse de unele institutii mai mult sau mai putin interesate:

Contabilul pentru evidenta primara

Aceasta persoana (impropriu numita contabil, in tarile anglo saxone o meserie asemanatoare este numita “bookkeeper”) este “necalificatul din domeniul contabilitatii, un fel de ajutor al contabilului.

De regula indeplinirea atributiilor specifice acestei meserii nu presupune decat cunostinte elementare care se reduc la cele patru operatiuni aritmetice si cunoasterea unui set de reguli simple pe baza carora se inregistreaza tranzactiile.

Principala sarcina a unui bookkeeper este inregistrarea tuturor tranzactiilor (tranzactie = orice operatiune care implica o valoare) de catre o entitate, fie ca aceasta este o persoana fizica, o societate comerciala sau alt gen de organizatie.

Exemple de activitati desfasurate de catre bookkeeper pot fi completarea registrului de casa, intocmirea notelor de receptie, completarea raportului de gestiune, completarea fiselor de magazie, etc.

In multe cazuri munca bookkeeper-ului revine vanzatorilor, gestionarilor sau casierilor.

Contabilul.

Contabilul este “Alfa si Omega” in domeniul financiar contabil.

Atributiile acestuia sunt, contarea tranzactiilor pornind de la situatiile primare intocmite de catre bookkeeper sau de la documentele primare,  inregistrarea in jurnale a formulelor contabile, centralizarea acestora folosind “T”-urile si intocmirea balantei contabile pe baza acestor “T”-uri.

Totodata contabilul va intocmi declaratiile catre diferitele institutii si periodic, bilantul contabil.

Meseria de contabil presupune cunostinte privind legislatia din domeniu si cunostinte elementare de aritmetica. Totodata, un contabil trebuie sa poata desfasura orice operatiune care in mod normal trebuie facuta de un bookkeeper.

Economistul

Prinicipalele preocupari ale economistilor sunt studii de marketing, analize macroeconomice, analize microeconomice sau analize financiare in care se folosesc “unelte” cum ar fi statistica, teoria jocurilor etc.

Meseria de economist presupune cunostinte avansate de matematica de inalt nivel, de geopolitica, principii de evaluare, cunostinte de informatica si cunoasterea perfecta a legislatiei in vigoare.

Nu in ultimul rand, un economist trebuie neaparat sa fie un bun contabil, pentru a putea analiza corectitudinea datelor pe baza carora ajunge la propriile concluzii.

Prezenta unui economist este necesara doar intr-o organizatie de o complexitate ridicata sau intr-o organizatie care se ocupa de cercetari in domeniul economic. Intr-o mica firma un contabil este mai mult decat suficient.

Expertul contabil

Expertul contabil este persoana care se afla la granita dintre economic si judiciar.

Datorita cunostintelor de un nivel foarte inalt atat in domeniul economic cat si in domeniul legislativ, expertul contabil este persoana calificata sa decida daca inregistrarea operatiuniilor economice s-a facut respectand atat litera cat si spiritul legii. Tot expertul contabil este cel care arbitreaza conflictele care apar datorita tranzactiilor intre doua entitati.

Un bun expert contabil trebuie neaparat sa fie si un bun contabil.

Din pacate, în tara noastra, datorita nivelului scazut al pregatirii diferitelor categorii profesionale enumerate mai sus s-a ajuns ca un economist sa faca evidenta primara, expertul contabil este cel care face contabilitatea si pune stampila pe bilant iar contabilul face facturi, in cel mai bun caz.

In incheiere o informatie interesanta: Pe tot teritoriul SUA exista un numar de aproximativ 16000 de economisti. In Turcia exista 70 de experti contabili.

In Romania exista aproximativ 400.000 de economisti. Numai in judetul Bihor, care este doar una din cele 54 de filiale ale CECCAR, existau la sfarsitul anului 2007  867 experti contabili !