MISTER …Semnatura digitala

MISTER …Semnatura digitala

Gabriela MOLDOVAN http://www.infokam.ro

Potrivit prevederilor Hotarârii Guvernului nr.1397/2010, contribuabilii persoane fizice si juridice care au calitatea de angajator sau entitati asimilate angajatorului, începând cu obligatiile aferente lunii iulie 2011, vor completa si depune formularul 112 – «Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate», numai prin mijloace electronice de transmitere la distanta”, se arata într-un comunicat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

Pentru depunerea prin mijloace electronice de transmitere la distanta a Declaratiei 112, contribuabilii trebuie sa-si procure CERTIFICATUL DIGITAL CALIFICAT DE SEMNATURA ELECTRONICA si auobligatia, a specificat DGFP, ca dupa depunerea Declaratiei 112, fiecare contribuabil trebuie sa verifice starea acesteia, accesând prin Internet adresa:http://www.anaf.mfinante.gov.ro/StareD112/, adresa la care pot fi corectate toate eventualele erori comunicate prin reluarea procesului de depunere a declaratiei.

Nedepunerea sau depunerea cu întârziere a formularului 112 constituie contraventie si se sanctioneaza potrivit Codului de procedura fiscala cu amenda de la 500 la 1.000 lei pentru persoanele fizice si de la 1.000 la 5.000 lei pentru persoanele juridice.

Ca exista doar trei furnizori de certificare acreditati în conditiile Legii nr. 451/2001 privind semnatura electronica, asta este !

Lista furnizorilor se gaseste pe site-ul Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale,http://www.mcsi.ro, sectiunea Registrul furnizorilor de servicii de certificare, sau pehttp://www.anaf.ro ,sectiunea Declaratii electronice, categoria Informatii depunere declaratii. In ordine alfabetica, furnizorii sunt societatile comerciale: CERT SIGN SRL – http://www.certsign.ro, DIGI SIGN SA – http://www.digisign.ro si TRANS SPED SRL – www. transsped.ro.

Cu un singur certificat digital calificat se pot depune declaratii electronice pentru un numar nelimitat de CUI-uri.

Conform procedurii prevazute de Codul de Procedura Fiscala se completaza si autentifica la orice notariat Procura pentru unul din detinatorii de semnatura electronica valabila pentru declaratii fiscale in format electronic.

Pasul urmator este completarea, de catre de titularul certificatului calificat, a formularului 150 Cerere pentru utilizarea unui certificat digital calificat (OMEF 847/2009) Formular Cererea pentru utilizarea unui certificat digital calificat se completeaza, se transmite electronic si se listeaza prin functionalitatile puse la dispozitie de serviciul “Depunere declaratii on-line”.

Aceasta cerere va fi semnata si stampilata de contribuabil si însotita de:

1. documentul de identitate al titularului certificatului calificat, în original si în copie;

2. documentul, în original si în copie, care atesta calitatea titularului certificatului calificat de reprezentant legal al contribuabilului;

3. documentul de împuternicire, autentificat de notarul public, din care rezulta dreptul titularului certificatului calificat de a semna declaratiile fiscale pentru contribuabil (acest document se depune în situatia în care titularul certificatului calificat nu are calitatea de reprezentant legal al contribuabilului reprezentat).

Documentele se depun de titularul certificatului calificat, pentru fiecare contribuabil reprezentat, la oricare unitate fiscala. Acest formular se obtine în urma procedurii aferente depunerii on-line. Documentul de confirmare a certificatului digital calificat se depune în format electronic, semnat digital de catre solicitant si confirmat prin semnatura electronica a autoritatii de certificare.

Evident exista si formularul 151 Cerere pentru revocarea dreptului de utilizare a serviciului Depunere declaratii on-line (OMEF 847/2009) Formular Cererea se depune de titularul certificatului calificat. Cererea se listeaza, se completeaza, se semneaza, se scaneaza si se trimite prin e-mail pe adresa autoritate.MFP@mfinante.ro.

Clar ? Este chiar asa de greu ?